Ülésezett a Versenyképességi Tanács, fontos döntések születtek

Hírek2023. szept. 25.MTI

A Versenyképességi Tanács hétfői ülésén többségi támogatással megegyezés született a gépjárművek károsanyag-kibocsátásáról és az akkumulátor élettartamáról szóló rendeletjavaslatról, közismertebb nevén az EURO7 előírásokról - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) hétfőn az MTI-vel.

Az elfogadott rendelettel szemben a tanács eredetileg sokkal szigorúbb, az autóipar számára rendkívül kedvezőtlen módosítási javaslatokat fogalmazott meg, amelyek veszélyeztették volna a magyarországi járműipart, veszélybe sodorva több tízezer magyar munkahelyet. A járműipar ugyanis közvetlenül több mint 150 ezer embert foglalkoztat, miközben a gazdasági teljesítmény jelentős részét adja.

Kiemelték, hogy a magyar kormány a családok és a munkahelyek megvédése érdekében ellenezte a felvázolt szabálymódosítások jelentős részét, így hét másik tagállammal összefogva (Csehország, Szlovákia, Franciaország, Olaszország, Románia, Lengyelország, Bulgária), szem előtt tartva a járműipar versenyképességének megőrzését, kompromisszumos megoldásra tett javaslatot.

Az elfogadott új szabálycsomag ennek eredményeképpen több esetben változatlanul hagyja az EURO6 előírásokat, valamint további haladékot biztosít a szabályok alkalmazását illetően, így azok bevezetésére legkorábban várhatóan 2026 végén kerülhet sor.

A közlemény idézte Fábián Gergelyt, a GFM iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárát, aki a tanács döntése kapcsán elmondta, hogy "Magyarország támogatja a klímapolitikai célkitűzéseket, ugyanakkor mindezt úgy kell elérni, hogy az azokhoz vezető intézkedések hatékonyak és arányosak legyenek. Nem szabad megengedni, hogy családok megélhetése kerüljön tömegével veszélybe, egész iparágak ellehetetlenítésével.

Fábián Gergely a közleményben megjegyezte, hogy ezáltal a kormány sikeresen megvédte a magyarországi német autóipar érdekeit is, ami azért különösen fontos, mert a német kormány a magyar kormánytól ellentétes álláspontot képviselt a vitában.

Az államtitkár kiemelte, a kormány a javaslat tárgyalása során többször egyeztetett az iparág szereplőivel, így mindenki számára sikerként értékelhető, hogy olyan kompromisszumos javaslat született, amely egyszerre jelent előrelépést az emissziós célok elérésében és a károsanyag-kibocsátás csökkentésében, miközben az ipari és gazdasági teljesítmény fenntartását és növelését sem hátráltatja. A túl szigorú szabályok a zöld átállást is hátráltatták volna - tette hozzá Fábián Gergely a GFM közleményében.