Unilever-botrány: bezárná angol székhelyét az élelmiszeripari multi

Hírek2018. szept. 28.Növekedés.hu

A globális élelmiszeripari nagyvállalat Londonból Rotterdamba költözik. Az Unilever az Egyesült Királyság mértékadó tőzsdeindexe, a FTSE 100 egyik legnagyobb gazdasági társasága. Piaci értéke körülbelül 124 milliárd angol font (1 angol font = 365,12 Ft). Legismertebb termékei a Dove szappan és a britek egyik kedvenc élelmiszere, a Marmite. Ma az Unilevernek Londonban és Rotterdamban is van székhelye, de a márciusban bejelentett terv szerint a jövőben csak egy, a holland városban található központ marad meg.

Sokan úgy vélik, hogy az Unilever a Brexit miatt távozik Londonból.

Ezt azonban a cég cáfolja. Nyilatkozata szerint azért költözik, hogy egyszerűsíthesse nagyvállalati struktúráját. A Financial Times brit napilap szerint az Unilever legnagyobb 50 részvényesének több, mint ötöde növekvő aggodalommal figyeli a helyzetet. Az Egyesült Királyság vonatkozó jogszabályai szerint ugyanis az Unilever központjának elköltözése esetén a társaság nem maradhat a FTSE 100 szereplője. Emiatt várható, hogy a befektetők sürgősen túladnak majd Unilever-részvényeiken, ami árfolyam-eséshez és veszteségekhez vezet. Az egyik legnagyobb részvényes, az Aviva Investors befektetési társaság a közelmúltban bejelentette: nem fogja megszavazni, hogy a vállalat központját Londonból Hollandiába helyezzék át. A társaság vezető részvénypiaci befektetési szakértője, David Cumming, közölte a BBC hírügynökség munkatársával:
„Túl azon, hogy elkeserítő egy olyan világ-klasszis vállalatot távozni látni, mint az Unilever, a döntés, amely semmiféle alternatív megoldást nem ajánlott fel, arra kényszerítheti az Egyesült Királyságban élő befektetőket, hogy túladjanak részvényeiken.
Semmiféle ésszerű magyarázat nincs arra, hogy bármely brit befektető támogasson egy ilyen költözést, amelynek az érintettek szempontjából nincs előnye, csak hátránya.” Az Unilever egyik szóvivője azt állította, hogy vállalat bízik a részvényesek jóváhagyásának megszerzésében: „Alapos megbeszéléseket folytattunk tulajdonosainkkal és úgy látjuk, hogy döntő többségük fenntartás nélkül támogatja az Igazgatóság javaslatát. Ahhoz, hogy a költözési terv megvalósulhasson, a részvényesek 75 százalékának támogató szavazatára van szükség. A tőzsdei kereskedésben az Unilever részvényeinek árfolyama nem változott.