Uniós biztos: rendben van, ha a tagországok Kínából és Oroszországból vásárolnak oltóanyagot

Hírek2021. márc. 5.MTI

Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztost, aki értelmes lépésnek nevezte, ha valamely uniós tagország különböző forrásokból szerez be oltóanyagokat, a Politico című brüsszeli hírportál idézte.

Amire ma szükségünk van, az az oltóanyag, nem az új vakcinák - fogalmazott a biztos. Véleménye szerint az egyes uniós tagországok orosz és kínai vakcinabeszerzése azonban "csak csepp a tengerben, milliókra van szükségünk". Kijelentette: az Európai Unió megrendeléseinek köszönhető, hogy az uniós tagországok megkapják ezt a több millió adagot.

Azzal kapcsolatban, hogy Oroszország és Kína a világ számos országába, köztük az EU országaiba is szállítana oltóanyagokat, Breton kijelentette: egyértelmű, hogy csak az Európai Unió és az Egyesült Államok képes ellátni vakcinával a világot. A legtöbb ország nem képes a tömeges előállításra, ezért az EU-nak kiemelt felelőssége a segítség - tette hozzá.
Az uniós biztos üdvözölte Ausztria és Dánia azon bejelentését, hogy közös oltóanyag fejlesztéséről tárgyal Izraellel. Véleménye szerint a világ és Izrael csak profitálhat Európa csúcskategóriás kutatólaboratóriumaiból."Ösztönözzük az együttműködést az Egyesült Államokkal, ösztönözzük az együttműködést Izraellel, és bárkivel, aki szeretne együttműködni tudományos laboratóriumainkkal. Ez rendkívül fontos" - fogalmazott.

Egy globális világban "teljesen normális", hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondja: az unió nem támaszkodhat kizárólag az európai oltásokra - tette hozzá az uniós biztos.