Varga Mihály visszaszólt Karácsony Gergelynek

Hírek2023. ápr. 19.Növekedés.hu

A pénzügyminiszter reagált arra, hogy a főpolgármester bejelentette nem akar szolidarítási adót fizetni, mert szerinte nem jogos.

Karácsony Gergely mai sajtótájékoztatóján közölte 
vitatják a szolidaritási adó törvényességét, amely az idén 58 milliárd forint terhet jelent, ezért a közigazgatási bíróságon pert indítanak az összeg csökkentése érdekében.
A főpolgármester túlélőprogramot készíttetett, mert hamarosan kezelhetetlen méretű hiány lesz Budapest kasszájában, ennek része az, hogy nem fizetik be teljesen az adót.
Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook posztban reagált a bejelentésre.
Mint írta:
  1. A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de a felelőtlen gazdálkodás eredményeként ezt mára 25,5 milliárd forintra csökkentették.
  2. A baloldali városvezetés annak ellenére élte fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, adóerő-képessége évről évre növekszik. A főváros iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot.
  3. Ezen felül a főváros további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két bevétel együtt meghaladja a 317 milliárd forintot, ami 130 milliárd forinttal több a 2019. évinél.
  4. Az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb települések támogatására, összesen 57,8 milliárd forintot.
  5. A számok tehát világosan mutatják, hogy a főváros anyagi helyzetét nem a szegényebb települések megsegítésére fizetendő szolidaritási hozzájárulás veszélyezteti, hanem a 2019. óta folytatott felelőtlen, pazarló gazdálkodás.