A magyar óriásvállalat vezető szerepre tör Európában

Hírek2024. feb. 29.Növekedés.hu

A Richter célja, hogy Európa vezető nőgyógyászati vállalatává váljon a rendszeres fogamzásgátlás terén - mondta el Orbán Gábor a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a társaság mai eseményén.

A Richter a tervek szerint idén jelentősen növeli a K+F költségvetését, méghozzá úgy 30 millió euróval. Ami a biotechnológiai ágat illeti: idén a cél, hogy az új üzem Németországban (Richter-Helm JV) működőképes legyen,

mellyel a kapacitás nagyjából megduplázódik. 

Ezen túl a társaság Európa vezető nőgyógyászati vállalatává akar válni a rendszeres fogamzásgátlás terén - árulta el Orbán Gábor a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a társaság mai sajtóeseményén.

„2023-ban pénzügyileg sikeres évet zártunk, hiszen eredeti céljainkat sikerült túlteljesítenünk, bizonyos esetekben igen jelentős mértékben.

A Gyógyszergyártás árbevétele megközelítette a 2 milliárd euró értéket és a tisztított üzemi eredményünk a rendkívül kedvezőtlen árfolyamkörnyezet ellenére 616 millió euróra javult.

Mind a négy üzletágunk kétszámjegyű volumetrikus növekedést ért el 2023-ban, ami rekordárbevételt eredményezett. Emellett az üzletfejlesztést támogató tranzakcióink tovább erősítették a nőgyógyászati és biotechnológiai üzletágainkat.

A Társaság küldetésével összhangban valamennyi üzletágunkban világszerte növekvő számú betegekhez juttattuk el készítményeinket és terápiáinkat. Robusztus üzleti teljesítményünkre alapozva bizakodással, elkötelezettséggel és lelkesedéssel tekintünk a 2024-es esztendő elé” - hangzott el a vezetői összefoglalóban.

A növekedés fő tényezői a Richternél a következőek:

  • A romániai nagy- és kiskereskedelmi tevékenység sikeres értékesítése
  • Számos megállapodást és üzletet (OC Distributors, Grünenthal, Giskit, Mithra) kötöttek a nőgyógyászati ág további fellendítése érdekében
  • A RYEQO gyógyszer 2023 novemberében megkapta az EB jóváhagyást az endometriózisra
  • A központi idegrendszer kutatás-fejlesztésben két projektből két vegyület jutott a preklinikai állapotból a klinikai fázis 1-es állapotba 2023 negyedik negyedévében, míg indult egy új projekt a preklinikai fázisban.
  • 9,08%-os részesedés megszerzése a Formycon (FYB) vezető bioszimiláris termékek fejlesztőjében 82,8 millió euróért

A sajtóeseményen a tavalyi év kapcsán elhangzott: 2023-ra a Richter minden kulcsfontosságú leányvállalatnál bevezette szénlábnyom-számítását, hogy elérje a csoportszintű kibocsátási modellt, amely lehetővé teszi a csoportszintű célmeghatározást, irányelvek kialakítását és cselekvési tervek kidolgozását is.

2023-ra a kibocsátás az 1990-es szint 54 százalékán áll Magyarországon.