Megszólalt a Richter a gyógyszergyártókat terhelő extraprofitadóval kapcsolatban

Hírek2024. jan. 26.Növekedés.hu

A Richter Gedeon Nyrt. bejelenti, hogy 2024. január 26-i hatállyal az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet 4/A. §-a módosításra került, miszerint a gyógyszergyártó a 2024. adóévre vonatkozóan gyógyszergyártói extraprofitadó és gyógyszergyártói különadó megfizetésére is kötelezett - olvasható a közleményükben.

A gyógyszeripari extraprofitadó alapja a gyógyszerszerkészítmény és a gyógyszer alapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerinti adóalap, mely a módosított adóalap miatt már beszámít a globális minimumadóba, míg a gyógyszeripari különadó a gyógyszerszerkészítmény és a gyógyszer alapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerinti éves nettó árbevételre kerül kivetésre.

A gyógyszergyártó a 2024. adóévi gyógyszergyártói különadó és extraprofitadó kötelezettsége a rendeletben foglaltak szerint a tárgyi eszköz beszerzések és K+F értékének összegével csökkenthető legfeljebb az adó összegének 50 százalékéig. A gyógyszergyártó által az adóévre fizetendő gyógyszergyártói különadót, legfeljebb annak összegéig, csökkenti a gyógyszergyártót gyógyszergyártói extraprofitadó címén az adóévre terhelő összeg.

A rendelet alapján a Társaság 2024-ben várhatóan nagyágrendileg 8 milliárd forint extraprofit adót fog fizetni, mely a módosított adóalap miatt már beszámít a globális minimumadóba, így a globális minimumadóhoz kapcsolódó feltöltési kötelezettségen felül további terhet nem fog jelenteni.

Az adó várhatóan nyereségadóként kerül elszámolásra - írják.