"A magyar-szerb határ továbbra is a migráció fő iránya"

Hírek2023. aug. 27.MTI

Továbbra is a magyar-szerb határ a balkáni úton tartó illegális migráció fő iránya - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kérdésre válaszolva a helyzet romlására utalva megerősítette, hogy az idén már százezer illegális migránssal szemben intézkedtek a rendőrök, mintegy 750 embercsempészt elfogtak, miközben hét rendőr megsérült. Hozzátette: legutóbb egy 180 tagú csoport hatolt be Ásotthalomnál a kerítésen keresztül, ami jelzi, hogy nagyszámú, agresszív, embercsempészek által vezetett csoportok jelentek meg,

amelyek mindenáron, még az őszi időszak beállta előtt szeretnének bejutni az Európai Unió területére.

Az operatív helyzet jelentősen romlott az elmúlt hónapokban, szerb területen rendszeressé váltak a bűnbandák összetűzései, előbb csak késekkel, majd pisztollyal, utána sorozatlövő fegyverekkel felszerelkezve, legutóbb pedig kézigránáttal támadtak egy lakóházra - sorolta a belbiztonsági főtanácsadó.

Az utóbbit Bakondi György súlyos figyelmeztetésnek nevezte, amely olyan családfő ellen irányult, aki rendszeresen, nyilvánosan bírálta az illegális migránsokat. Azt mondta, minden fegyver, robbanóanyag jelenléte a határon fokozza azt a biztonsági rizikót, amelyet 2015 óta tapasztalnak.

Arra a kérdésre, hogy miért nem vetik be Szerbiában a hadsereget, elmondta: a haderő bevetésének "rigorózus jogi szabályai" annak, csak akkor vethetők be a katonák, ha a helyzet különösen bonyolult, és a rendőri erő nem elégséges.