A vártnál jóval lassabb a kínai gazdaság növekedése

Hírek2023. júl. 4.Sz.A.

Több nagybank is lefelé módosította a kínai gazdaság második negyedéves várható növekedési adatát a vártnál rosszabb első negyedév után.

A kínai gazdaság a második negyedévben az előzetesen becsült 4 százalék helyett csak 1 százalékkal bővülhetett az első negyedévhez képest.

Az első negyedéves GDP növekedés a várakozásoknál alacsonyabban alakult, éves összehasonlításban 4,5 százalékos bővülést regisztráltak - írja a South China Morning Post.

A vártnál lassabb fejlődés és az elbizonytalanodás a hétfőn közölt beszerzési menedzser indexekben is látható.

A második negyedéves végeleges számokat július közepén teszik közzé, és a kínai vezetés várakozása szerint ezek már lényegesen erősebbek lesznek az elsőnegyedévnél - Li Csiang kormányfő vélekedése szerint.

Ettől függetlenül több befektetési bank pesszimistább, és úgy látja, hogy az amerikai gazdaság lassulása, a jüan gyengülése és a demográfiai csökkenés sem támasztja alá a korábban megszokott, magas ütemű GDP növekedés fenntartását, és elemzők újabb kormányzati gazdaságélénkítő programokat várnak.

Kína GDP-növekedése 1998-2023 március (forrás: tradingeconomics)

Kína GDP-növekedése 1998-2023 március

A nyugat-európai és az amerikai kereslet lassulása a kínai gazdaság egyötödét adó export bővülését is jelentősen befolyásolja.

A kínai gazdaság robosztus növekedésébe vetett hit meginogni látszik a legfrissebb előrejelzések erre az évre 5 százalékos éves GDP-emelkedést valószínűsítenek, ami a járvány előtti 7-10 százalékos szinthez képest valóban lassabb.Aggasztó, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája 20 százalék fölé (20,8%) emelkedett, és a magánberuházások kissé csökkentek (-0,1%) annak ellenére, hogy a kínai jegybank mérsékelte a kamatokat.

A városokban mért munkanélküliségi ráta jelenleg 5,2 százalék.

Elemzők szerint az ingatlanfejlesztési szektor megerősítése lehet a kormányzati gazdaságélénkítő programok egyik központi eleme, mert az építőipar növekedése adta a GDP-bővülés negyedét a szektort sújtó hitelválság előtt.