Bizakodóak az amerikai vállalatvezetők

Hírek2023. nov. 3.MTI

Az amerikai gazdasági aktivitás gyorsuló ütemben nőtt októberben, miután gyakorlatilag stagnált szeptemberben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken közzétett végleges értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 50,7 pontra, 3 havi csúcsra emelkedett októberben a szeptemberi 50,2 pontról. Az előzetes becslésben 51,0 pontos adat szerepelt.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Októberben a feldolgozóipari BMI értéke az előzetesen közölttel összhangban 50,0 pontra, 6 havi csúcsra emelkedett a szeptemberi 49,8 pontról. Az októberi adatok a feldolgozóipari cégek működési feltételeinek stabilizálódását jelzik.A szolgáltatóipari BMI az előzetesen közölt 50,9 pont helyett 50,6 pontra, 3 havi csúcsra emelkedett októberben azt követően, hogy 8 havi mélypontra, 50,1 pontra esett szeptemberben.

Az októberi adatok azt mutatják, hogy a szolgáltatási ágazatban a foglalkoztatás nőtt, azonban az új megrendelések immár a harmadik egymást követő hónapban mutattak visszaesést.Ugyanakkor a zsugorodás mértéke csökkent az előző havihoz képest, miközben az inflációs nyomás enyhült.

A vállalatok bizakodóak voltak a keresleti viszonyok javulását illetően, az üzleti bizalom négy hónapja a legmagasabb szintet érte el.