Több tucat amerikai szuperrakétát leszedtek az oroszok

Hírek2023. nov. 3.MTI

Előnyösebb állásokat foglalt el a kupjanszki frontszakaszon az elmúlt héten az orosz hadsereg, miközben a herszoni régióban megakadályozta, hogy az ukrán erők megvessék lábukat a Dnyeper bal partján - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteken kiadott, az október 28. és november 3. közötti időszakra vonatkozó hadijelentésében. A HIMARS rakétákból 51-et semmisítettek meg.

Az összesítés szerint az orosz fél tizenöt csoportos csapást hajtott végre a hét folyamán precíziós fegyverekkel és drónokkal ukrán katonai fegyver- és hadianyag-raktárakra, valamint ukrán katonák és külföldi zsoldosok állomáshelyére.

A támadások egyebek között az ukrán repülőgépek felkészítésére szolgáló hangárokat, valamint légi és tengeri drónokat összeszerelő műhelyeket semmisítettek meg.

A heti jelentés szerint orosz erők öt ukrajnai frontszakaszon 62 rohamot vertek vissza, amelyekben 5435 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A tájékoztatás a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett 28 harckocsit és 81 páncélozott harcjárművet, öt MiG-29-es, három Szu-27-es, egy Szu-25-ös és egy L-39-es repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, négy ATACMS harcászati rakétát, három JDAM irányított légibombát, három HARM lokátorelhárító rakétát, 51 HIMARS-rakétát és 274 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A Herszon megyei Csaplinkában egy nő életét vesztette, hárman pedig súlyos sérüléseket szenvedtek, amikor két amerikai rakéta csapódott a szociális ellátó- és munkaügyi központ épületébe. További négy rakétát a légvédelem lelőtt.