Eső, zápor is lesz holnap

Hírek2023. nov. 11.MTI

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 8, 13 fok között várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti, a várható időjárás vasárnap éjfélig a következőként alakul:

A csapadék súlypontjával egyre inkább az ország keleti, északkeleti részére tevődik át, miközben nyugat felől lassanként szakadozik, csökken a felhőzet. Reggelre az északkeleti megyék kivételével - ahol borult marad az ég, és jelentős mennyiségű eső várható, - kiderül az ég.

Vasárnap napközben az északkeleti harmadban is felszakadozik, csökken a felhőzet, ott még a déli órákig előfordul eső, zápor, másutt nagyrészt derült, napos idő várható.

A nyugati, északnyugati szelet gyakran kísérik erős, szombat estig néhol viharos széllökések, majd vasárnap délutánra mérséklődik, és délnyugatira, délire fordul a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, +6 fok között alakul, de a szélcsendes délnyugati tájakon -1, -4 fok valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 8, 13 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában

Továbbra is erőteljes a nyugat-keleti áramlás Európa fölött, amellyel egymás után érkeznek a ciklonok és frontjaik a szárazföld középső, illetve keleti területe fölé. Emiatt mozgalmas, változékony idő a jellemző. A Skandináv-félsziget északi felén télies az idő, napközben is 0 fok alatt marad a hőmérséklet.

Dél felé haladva ugyanakkor magasabb hőmérsékletet mérnek: a legmelegebb a Földközi-tenger medencéjében van, Spanyolország, Olaszország és Görögország déli részén nem egy helyen 20 fok fölé melegszik fel délutánonként a levegő. A Kárpát-medencében a pénteken érkezett front mögött önálló légörvény képződik, és halad északkeleti irányba, ennek hátoldalán szombat estétől szárazabb levegő érkezik fölénk.