Folyamatosan csökken a német infláció

Hírek2023. aug. 30.MTI

Augusztusban enyhült az infláció Németországban, bár a vártnál kissé kevésbé a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatai alapján.

Az éves fogyasztói árindex 6,1 százalékra csökkent augusztusban az előző havi 6,2 százalékról a várt 6,0 százalék helyett. A havi áremelkedés mértéke a várakozásoknak megfelelően 0,3 százalék lett augusztusban is, a július havi áremelkedéssel megegyező.

Augusztusban az élelmiszerárak továbbra is átlagon felüli mértékben, 9,0 százalékkal emelkedtek az előző év azonos hónapjához képest. Az energiaárak 8,3 százalékos éves összevetésű növekedése is meghaladta a fogyasztói árindex éves emelkedésének a mértékét. Ennek oka bázishatásban, a szövetségi kormány harmadik támogatási csomagjának akkori árcsökkentő hatásában keresendő.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex, a HICP havi bázison a várt 0,3 százalékot meghaladva 0,4 százalékos áremelkedést mutatott augusztusban a júliusi 0,5 százalék után. Éves bázison a HICP 6,4 százalékra csökkent augusztusban a júliusi 6,5 százalékról a várt 6,3 százalék helyett.