Amerikai foglalkoztatottsági adatok jöttek

Hírek2023. aug. 30.MTI

Augusztusban a vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államok magánszektorában a humánerőforrás menedzsment szolgáltatást nyújtó amerikai Automatic Data Processing (ADP) vállalat jelentése alapján.

Az amerikai magánvállalkozások augusztusban 177 ezer munkavállalót vettek fel, kevesebbet a 195 ezres piaci várakozásnál és kevesebbet a júliusi, felfelé módosított 371 ezres növekedésnél is.

A szolgáltató szektor 154 ezer új munkahelyet teremtett, élén az oktatás és egészségügy 52 ezres felvételével. A kereskedelem, szállítás és közüzemi szolgáltatások terén 45 ezer munkahely létesült, a szabadidő és vendéglátás terén pedig 30 ezer.

Emellett az árutermelő ágazat 23 ezer új munkahelyet teremtett, a feldolgozóipar pedig 12 ezret. Az építőiparban 6 ezerrel, a bányászatban 5 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.

"Az augusztus havi adatok összhangban vannak a világjárvány előtti munkahelyteremtés ütemével" - mondta Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza. "A fellendüléshez kötődő két évnyi rendkívüli növekedés után a világjárvány gazdasági hatásainak visszaszorulásával a bérek és a foglalkoztatás fenntarthatóbb növekedése felé haladunk."