Fordulat a háborúban? Ukrajna mégis megkapja az F-16-os vadászgépeket!

Hírek2023. aug. 18.Sz.A.

Az F-16-os vadászgépek Ukrajnába küldéséről megszületett a döntés Washingtonban.

Az Egyesült Államok F-16-os vadászgépeket küld Ukrajnának Dániából és Hollandiából. Kijev a vadászgépeket védekezésre használhatja, amint a pilóták megkapják a kikézést  - írja a Reuters.

Ukrajna az utóbbi időben egyre többször kért vadászgépeket a nyugati államoktól, hogy az orosz légifölényt ellensúlyozhassa.

Washington hivatalos garanciákat ad Dániának és Hollandiáak, hogy átadhassák az F-16-os gépeket Ukrajnának a kiképzések lebonyolítása után.

F-16-os vadászgép

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter üdvözölte az amerikai döntést - erről az X nevű (korábban Twitter) csatornán üzent.

A döntést előtte megvitatják európai partnereikkel - írta.

Hasonlóképp vélekedik Dánia is, amely szintén megvitatja a kérdést, mielőtt átadja a vadászgépeket Kijevnek.

Jakob Ellemann-Jensen dán védelmi miniszter szerint a közeli szövetségeseikkel megvitatják a kérdést a közeljövőben, és remélhetőleg nemsokára konkrét eredményekről számolhat be.

A hónap végén egy 11 országból álló koalíció kezdheti meg az ukrán pilóták kiképzését Dániában - jelentette be a dán védelmi tárca pénteken.

A NATO tagállamok közül Dánis és Hollandia állt annak a nemzetközi kezdeményezésnek az élére, hogy minél szélesebb körű segítséget kapjon az ukrán légvédelem, és megkaphassák az F-16-os vadászgépeket az Oroszország elleni védekezésre.

A kiképzési időszakot beleszámítva az F-16-osok leszállítása csak jövő év elején hozhatja meg az első eredményeket - katonai szakértők szerint. Mindezt az ukrán védelmi tárca légvédelmi szóvivője is megerősítette, hozzátéve, hogy az őszi és a téli harci cselekményekben még nem tudják bevetni a vadászgépeket.

A holland és a dán kormánynak Anthony Blinken amerikai külügyminiszter írt levelet az ügyben, megerősítve, hogy kiemelten fontos a pilóták  kiképzése.

Még májusban jelentette be Joe Biden elnök, hogy hozzájárul az ukrán pilóták kiképzéséhez, Dánia mellett Romániában kerül sor erre.

Az F-16-osokat az amerikai Lockheed Martin gyártja.