Háború: az ukrán bűnözőket is vihetik a frontra, mivel kevés az ember

Hírek2024. máj. 9.Növekedés.hu

Az orosz erők elfoglalták Kiszlivka falut az ukrajnai Harkiv régióban és Novokalynove falut a donyecki régióban - derül ki a Guardian napi összefoglalójából.

Ez történt az ukrán háború 805-dik napján:

- Az ukrán parlament elfogadott egy törvényjavaslatot, amely megnyitja az utat az elítéltek mozgósítása előtt, de nem teszi lehetővé az előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság, szexuális erőszak és nemzetbiztonság elleni bűncselekmények miatt elítéltek besorozását.

- Az EU megállapodást kötött Ukrajna felfegyverzéséről, amit a befagyasztott orosz vagyonok nyereségéből fognak finanszírozni.

- Egy ukrán dróntámadás tüzet okozott és megrongált egy olajfinomítót az oroszországi Krasznodar régióban. A Jurovka falu közelében lévő finomítóban több olajtartály is megrongálódott - közölte a helyi közigazgatás.

- Ukrajna légvédelme csütörtök reggelre 17-et megsemmisített abból a 20 támadó drónból, amelyeket Oroszország indított az Odessza régió ellen - közölte az ukrán légierő.

- Az oroszországi határhoz közeli Belgorod tisztviselői közölték, hogy nyolc ember megsérült, köztük egy 11 éves kislány egy ukrán támadás után. Vjacseszlav Gladkov, a belgorodi régió kormányzója a Telegramon azt mondta, hogy lakások és járművek rongálódtak meg.

Ukrajna már korábban is célba vette Belgorodot, amely az orosz katonai és biztonsági erők hadműveleti bázisául és állomáshelyéül szolgált.

- Szerdán orosz rakéták és drónok közel egy tucat ukrán energetikai infrastrukturális létesítményt támadtak, súlyos károkat okozva három hőerőműben és áramkimaradásokat több régióban - közölték tisztviselők. Az ukrán légierő közölte, hogy 55 rakétából 39-et, 21 drónból 20-at lelőtt. Két ember megsérült Kijev térségében, egy pedig Kirovohrad térségében - közölte Ihor Klimenko belügyminiszter.

Az Ukrenergo országos áramhálózat-üzemeltető közölte, hogy kilenc régióban áramszünetet volt kénytelen bevezetni, és országszerte kiterjesztette azt a vállalkozásokra a szerda esti csúcsidőszakban.

Volodimir Zelenszkij megjegyezte, hogy a támadásokat azon a napon indították, amikor Ukrajna a második világháború végét ünnepli.

Az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal becslése szerint eddig több mint 800 fűtőberendezés sérült meg, és akár 8 GW áramtermelés is kiesett, hozzátéve, hogy a kormánynak 1 milliárd dollárra van szüksége a javítási munkálatok finanszírozásához.

- Ukrajna közölte, hogy ugyanannyi mélységi csapásmérő robotrepülőgépet gyárt, mint Oroszország.

- Az orosz erők elfoglalták Kiszlivka falut az ukrajnai Harkiv régióban és Novokalynove falut a donyecki régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium.

- Olaf Scholz német kancellár a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során hangsúlyozta, hogy Berlin támogatja a június közepén Svájcban tartandó ukrajnai békecsúcsot - közölte egy berlini kormányszóvivő. "Megállapodtak abban, hogy a lehető legszélesebb körű globális részvételre törekednek" - számolt be a Reuters a nyilatkozatról.