Ukrajna Magyarország számára is kedvező lépést tett a gabonaimport kapcsán

Hírek2023. okt. 5.MTI

Kijev úgy döntött, hogy "szünetelteti" a Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával szemben az ukrajnai gabonaimport korlátozása miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtott panaszát, mert megkísérel gyakorlati, kompromisszumos megoldást találni a probléma megoldására - közölte Tarasz Kacska gazdasági miniszter-helyettes, Ukrajna kereskedelmi képviselője.

"Ez általában az EU és Ukrajna közötti kereskedelem működésének kérdése. Úgy látjuk, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek importjának problémája a következő hetekben-hónapokban megszűnik. Sok újdonság lesz azzal kapcsolatban, hogyan változik az engedélyezési rendszer, és egyebek. Ez nagyon aktív munka lesz. Amíg gyakorlati megoldást keresünk, a WTO-ban folytatott vitáink szünetelnek" - idézte az ukrán kereskedelmi képviselőt az Interfax-Ukrajina hírügynökség.  

Kacska hangsúlyozta, hogy Ukrajna jelenleg nem vitát, hanem konzultációkat folytat.

"Nem állunk vitában, nem formáltunk munkatestületet a vita rendezésére, a konzultációs szakaszban vagyunk.

Ezt az ügyet elküldtük a WTO-nak, és hatvan nap áll rendelkezésre konzultációkra - magyarázta. Kiemelte: fontos, hogy az ukrán fél "konstruktív megoldást találjon az EU egészében".  

 "Annak ellenére, hogy a panaszaink konkrét tagországokra, köztük Lengyelországra vonatkoznak, ez rendszerszintű kérdés az EU-val való kapcsolatainkban. Célunk hangsúlyozni, hogy az EU és Ukrajna azonos megközelítést alkalmaz a kereskedelmi megállapodások tekintetében.

Tudjuk, hogyan lehet átfogóan megoldani ezt a problémát, hogy megmutassuk az egységet köztünk és Lengyelország között, köztünk és az EU között, valamint Lengyelország és az EU között" - szögezte le.