Háború: az ukránok nyomulnak előre – télen se fognak leállni a harcok

Hírek2023. okt. 7.Növekedés.hu

Ukrajna folytatja az ellentámadást Bahmut közelében, előrenyomul a nyugati zaporizzsjai területeken – állítja egy amerikai nonprofit kutatócsoport és agytröszt a Háborús Tanulmányok Intézete.

Ukrán katonai források szerint a kijevi erők folytatták a sikeres támadó akciókat mintegy nyolc kilométerre délkeletre Bahmuttól, Andrijivka közelében - közölte a Háborús Tanulmányok Intézete (Institute for the Study of War – ISW).

Az október 5-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az ukrán erők a zaporizzsjai területen lévő Robotyne és Verbove közötti terület felé nyomultak előre, mintegy hat kilométerre délkeletre Robotyne-tól.

Ilja Jevlash, Ukrajna keleti haderőcsoportjának szóvivője elmondta, hogy az ukrán erők az őszi-téli időszakban támadó hadműveletekre készülnek.

Jevlash hangsúlyozta, hogy bár az ellátási szükségletek növekedni fognak, és az esős és ködös időjárás megnehezítheti a drónok alkalmazását, az ukrán erők folytatni fogják a harcot a tél folyamán.

Jevlash nyilatkozata alátámasztja az ISW régóta fennálló értékelését, miszerint az időjárás nem fogja megakadályozni egyik felet sem abban, hogy 2023-2024 telén végig támadó hadműveleteket folytasson, ha jól el vannak látva utánpótlással.

Az ISW megjegyzi, hogy az ukrán offenzívának az üteme "nagyrészt a megfelelő kézifegyverek és lőszerek, valamint a segélyek Ukrajnának történő nyugati biztosításán fog múlni".