Háború: Drónzáporral támadt orosz területeket Ukrajna

Hírek2023. aug. 21.Sz.A./MTI

Ismét orosz területeken hajtottak végre támadásokat ukrán drónok. Moszkvában le kellett állítani két repülőtér forgalmát. Hollandia 42, Dánia 19 F-16-os gépet ad Ukrajnának.

Ukrán drónok négy különböző oroszországi megyét támadtak vasárnap, a támadásokban öt ember megsérült, Moszkva két repterén ismét átmenetileg fel kellett függeszteni a légiforgalmat – írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

Az Ukrajnához közel eső Kurszk, Rosztov, Belgorod mellett Moszkvát is drónokkal támadták, az orosz védelmi tárca szerint a drónt át tudták terelni, így egy nem lakott területen csapódott be.

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint SA-5 Gammon rakétákkal orosz területek, főleg Moszkva ellen indítottak dróntámadásokat az ukránok. Az orosz légierő egyre nagyobb nyomás alá került, hogy javítsák a légvédelem képességeit.

Szombaton Novgorod térségében egy katonai légibázis ellen intézett dróntámadást az ukrán haderő, egy orosz vadászgép megsérült, de senki nem sérült meg – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az ukrán elnök szerint Kijev egyre közelebb kerül, hogy svéd Gripen vadászgépeket is kapjon. A katonáink várják, hogy kipróbálhassák a vadászgépeket – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjjeli svédországi útja után közzétett üzenetében. Zelenszkij Ulf Kristersson svéd kormányfővel találkozott, és megvitatták a katonai segítség lehetőségeit.

Dánia és Hollandia összesen 61 F-16-os vadászgépet adományoz Ukrajnának, erről állapodott meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a két ország vezetőivel.

Dánia úgy döntött, hogy 19 darab F-16-os vadászgépet szállít Ukrajnába - jelentette be Mette Frederiksen dán miniszterelnök vasárnap, a dániai látogatáson tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón.

Frederiksen reményét fejezte ki, hogy más országok is csatlakoznak a nyugati vadászgépek Ukrajnába szállításához.

Reméljük, hogy a dán vadászgépek segítenek megvédeni az Önök légterét, az ukrán népet, és segítenek visszaszerezni Ukrajnának azokat a területeket, amelyek jogosan hozzá tartoznak

- hangsúlyozta a dán miniszterelnök.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője - kommentálva Dánia döntését - közölte, hogy a tárgyalások eredményeként megállapodások születtek az ukrán pilóták F-16-os gépeken történő kiképzéséről is.

Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán katonák egy része már Dániában tartózkodik. Közölte, hogy a gyakorlatok befejezésének és a repülőgépek átadásának várható időpontjairól azonban most nem kíván semmit se mondani.

Zelenszkij vasárnap Dánia előtt Hollandiában tett látogatást, ahol nyilvánosságra hozta, hogy 42 darab amerikai gyártású F-16-os vadászgépet kap Ukrajna, miután az ukrán pilóták és mérnökök befejezték kiképzésüket. 

Ukrajna amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket kap Hollandiától - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közösségi oldalain, miután tárgyalt Mark Rutte holland miniszterelnökkel.

F-16-osok lesznek az ukrán légtérben. Áttörést jelentő megállapodás. Mától már vannak konkrétumok. Köszönöm Hollandia, köszönöm Mark!

- írta Zelenszkij. Az államfő a bejegyzéshez posztolt egy szelfit is Mark Rutte kormányfővel egy F-16-os előtt. Zelenszkij a megállapodást újabb lépésnek nevezte Ukrajna "légi pajzsának" megerősítésére.
Később Zelenszkij a Telegramon pontosította, hogy Ukrajna 42 darab F-16-ost kap. "Ez még csak a kezdet" - tette hozzá.A holland kormányfővel az eindhoveni légitámaszponton tartott sajtótájékoztatón az ukrán elnök az Oroszországgal való béketárgyalásokra vonatkozó kérdésre válaszolva, kifejtette, hogy az egyetlen dokumentum, amely alapján a béketárgyalások megtörténhetnek, az az általa nyilvánosságra hozott békeformula. Kizárta továbbá azt, hogy ukrán területeket "valamire" elcseréljenek. Ezzel arra utalt, hogy Stian Jenssen, a NATO-főtitkár kabinetfőnöke pár napja felvetette, hogy a NATO-tagságért cserébe az ukrán fél lemondhatna az orosz erők által megszállt területei egy részéről Moszkva javára. Szavait Kijev felháborodással fogadta, Jenssen pedig ezt követően elnézést kért.

Van egy dokumentumunk, egy képletünk a békére, és egy vágyunk van, a béke. Megfogalmaztuk, miként látjuk a békét, készek vagyunk a partnereinkkel ennek nyílt megvitatására

- hangsúlyozta az ukrán elnök. Leszögezte egyúttal, hogy helyre kell állítani az igazságszolgáltatást, és felelősségre kell vonni Oroszországot az általa elkövetett bűncselekményekért, köztük a malajziai utasszállító repülőgép lelövéséért, a Kijev melletti Bucsában elkövetett atrocitásokért és Mariupol elpusztításáért.

Az Egyesült Államok a héten hagyta jóvá, hogy Hollandia és Dánia F-16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnának. Vasárnap a dán kormány is megerősítette, hogy F-16-osokkal látja el Kijevet, amint ennek feltételei teljesültek. A dán védelmi tárca szerint a gépek átadásához elengedhetetlen, hogy kiválasszák és felkészítsék az ukrán haderő megfelelő tagjait a gépek használatára, valamint meglegyen a kellő infrastruktúra a gépek üzemeltetéséhez.