Háború: hátborzongató számok kerültek elő - az oroszok elképesztő erőket mozgattak meg

Hírek2023. dec. 22.D.J.

Ez történt az ukrán háború 666-dik napján:

- Oroszország mintegy 7400 rakétát és 3700 Shahed támadó drónt indított ukrajnai célpontok ellen a 22 hónapja tartó inváziója során - közölte Kijev, ami jól mutatja Moszkva légi támadásainak hatalmas méreteit.

Az ukrán légvédelem a rakéták közül 1600-at és a drónok közül 2900-at le tudott lőni - mondta Jurij Ihnat, a légierő szóvivője televíziós kommentárjában.

- Orosz dróntámadás ért egy lakóházat és megsebesített egy embert Kijevben csütörtökön - közölték a hatóságok. Vitalij Klitschko polgármester a Telegramon közölte, hogy az incidens a Solomianskyi kerületben történt, és arról számolt be, hogy "lángok csaptak fel a felső emeleteken", egy embert pedig kórházba szállítottak.

- Volodimir Zelenszkij elnök szerint Ukrajna jeleket kapott arra vonatkozóan, hogy Oroszország katonai tevékenysége lassul.

- Ukrajna megkapta az utolsó 1,5 milliárd eurós részletet az Európai Unió 2023-ra szóló, 18 milliárd eurós csomagjából - közölte Denisz Smihál miniszterelnök. "Reméljük, hogy az EU támogatása továbbra is rendületlen lesz" - mondta Smihál az X-en.

- Oroszország elfogatóparancsot adott ki Marija Pevcsik ellen, aki a bebörtönzött ellenzéki Alekszej Navalnij régi szövetségese, és akit több mint két hete nem láttak.

- Az ukrán parlament a héten megszavazta az orvosi marihuána legalizálását, miután az Oroszországgal vívott háború miatt több ezer ember szenved poszttraumás stresszben, amit sokak szerint a kannabisz enyhíthet - jelentette az AP.

- Az Oroszországból Kínába irányuló áruexport 2023-ban rekordot, több mint 110 milliárd dollárt fog elérni - mondta Andrej Belousov orosz miniszterelnök-helyettes.

Moszkva elmélyítette a Kínával már amúgy is szoros kapcsolatokat, hogy megpróbálja ellensúlyozni a bevezetett nyugati szankciókat.

- Ukrajna és nyugati hitelezőinek egy csoportja csütörtökön megállapodást írt alá arról, hogy 2027 márciusáig meghosszabbítják az adósságfizetés felfüggesztését, amelyről először 2022 szeptemberében állapodtak meg - közölte az ukrán pénzügyminisztérium.

"Hálás vagyok partnereinknek a G7-országokból, amiért megértették Ukrajna szükségleteit a háború idején" - mondta Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter közleményében.

- Az orosz bombázások három halálos áldozatot és több sebesültet követeltek a háború sújtotta Donyeck keleti részén fekvő Toretszk városában.

- Az ukrán légierő közölte, hogy a légvédelem 34-et lelőtt a 35 iráni gyártmányú Shahed drónból, amelyeket egy 12 ukrajnai régiót ért orosz támadás során indítottak. A drónokat több hullámban indították az éjszaka folyamán. Nagyobb károkról vagy áldozatokról nem érkezett azonnali jelentés.