Háború: Kína és Oroszország katonailag összefog?

Hírek2023. ápr. 19.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 419-dik napján:

- Új szintre emelve fejleszti a katonai és haditechnikai együttműködését Peking és Moszkva - jelentette ki Li Sang-fu kínai védelmi miniszter az orosz hivatali partnerével, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel kedden folytatott moszkvai találkozóján.

Az orosz védelmi tárca vezetője emlékeztett rá, hogy a márciusi moszkvai csúcson a két ország elnöke megerősítette: a kétoldalú átfogó partnerség és stratégiai együttműködés a legmagasabb szintre emelkedett.

Hangsúlyozta, hogy Oroszországnak és Kínának ezt továbbfejlesztve határozott támogatást kell nyújtaniuk egymásnak a katonai együttműködés terén.

- Bekérették az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada nagykövetét az orosz külügyminisztériumba - közölte az orosz diplomáciai tárca kedden. A három misszióvezetőnő hétfőn a 25 évi szabadságvesztésre ítélt Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki politikus és újságíró szabadon bocsátását követelte közös közleményben a moszkvai városi bíróság lépcsőjén.

- Kína kulcsfontosságú globális erővé vált, számos csúcstechnológia vezető országává, státusza és az uniós érdekeink miatt még fontosabbá válik az Európai Unióval való kapcsolata, ezért a Kínával való szakítás nem életképes, nem kívánatos és nem is célszerű - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

- Három háztömböt foglaltak el Bahmut északi, központi és déli részén az orosz rohamosztagok - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- Vlagyimir Szaldo, a részben elcsatolt Herszon megye Moszkva által megbízott kormányzója a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán hadsereg

több ponton élőerőt és haditechnikát vont össze a Dnyeper jobb partján, és a folyón való átkelésre készülhet.

- Svájc továbbra sem hajlandó katonai támogatást nyújtani az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, közvetett módon sem - jelentette ki Alain Berset szövetségi elnök kedden Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden meglátogatta az ukrán csapatokat a donyecki Avdiivkában – közölte hivatala.

- A G7 bírálta Oroszországot, amiért azzal fenyegetőzik, hogy nukleáris fegyvereket helyez el Fehéroroszországban, és azt ígérte, hogy fokozzák a Moszkva elleni szankciókat a szomszédos Ukrajna elleni háború miatt.

- Látogatást tett a Dnyepr orosz csapatcsoport főhadiszállásán Herszon megyében Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

- Ennek a háborúnak csupán vesztesei vannak, mert ebben a háborúban emberek halnak meg. Győztesről beszélni értelmetlen - jelentette ki Szijjártó Péter a BBC Hard Talk című műsorában.