Háború: Likvidálták a Hamász kulcsemberét

Hírek2024. márc. 4.MTI

Tovább folynak a harcok Izrael és az iszlamista szervezetek között egy héttel a muzulmán szent böjti hónap, a ramadán előtt a Gázai övezetben, Ciszjordániában és az északi határnál is.

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője hétfőn arról tájékoztatott, hogy a Gázai övezetben megöltek számos iszlamista fegyverest, és rajtaütéseket hajtottak végre a Hán-Junisz nyugati részén fekvő Hamad negyed környékén.

Felszámolták a Hamász terrorszervezet fegyveres ellenállását, evakuálták a civil lakosságot, és letartóztattak mintegy nyolcvan terrorista tevékenységben való részvétellel gyanúsított palesztint, akik a civilek közé vegyülve próbáltak elmenekülni.

A szóvivő bejelentette, hogy megölték az övezet középső résznének egyik menekülttáborában Mahmúd Muhammad Abd Haz Hamászt, aki új tagok toborzásáért felelt a Hamász, s különösen a Ceitun Brigádok nevű egység számára, valamint pénzt gyűjtött a szervezet fegyveres harcához.

Az övezetből származó jelentések szerint a déli részen, az egyiptomi határnál fekvő Rafahban az izraeliek a levegőből támadtak egy háromemeletes épületet az al-Dzsanína negyedben, ahol négy halottat emeltek ki és két sebesültet mentettek ki a romok alól. A palesztin média arról számolt be, hogy a Gázai övezet közepén, Nuszariat menekülttáborban tizenketten meghaltak, és többtucatnyian megsebesültek.

Az IDF szóvivője elmondta, hogy hétfőn harci repülőgépekkel lőtték Izrael északi határánál, a dél-libanoni Aita as-Sab és Kfarkela térségében a Hezbollah katonai létesítményeit.