Háború: Megérkeztek a kazettás bombák Ukrajnába

Hírek2023. júl. 14.Sz.A.

Az ukrán katonai vezetés szerint a kazettás bombák megváltoztathatják a fronton kialakult helyzetet.

Joe Biden amerikai elnök szerint nincs „reális kilátás” arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket vessen be az ukrajnai háborúban. Az amerikai elnök erről Helsinkiben újságírói kérdésre válaszolva beszélt Sauli Niinistö finn elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón, az amerikai-észak-európai csúcstalálkozón - írja a Guardian.

- Evan Gershkovich, a Wall Street Journal újságírójával kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy részéről komoly a fogolycsere szándéka. A riportert több mint 100 nappal ezelőtt börtönözték be Moszkvában. 

- Az Európai Bizottság az ENSZ-szel és Törökországgal együtt próbálja elérni a Fekete-tengeri gabonaegyezmény meghosszabbítását. Az egyezmény hétfőn jár le, az utolsó két hajót a napokban rakodták meg.

- Tegnap három ember vesztette életét az orosz haderő rakétatámadásai során Zaporizzsja és Herszon megyékben, illetve Szumi városában.

- Moszkva tegnap cáfolta, hogy bármikor fel akarta volna robbantani a zaporizzsjai atomerőművet. Alekszej Lihacsev, a Roszatom főigazgatója szerint egy ilyen akció teljesen felelőtlen lenne.

Az ukrán hadsereg kapott kazettás bomba szállítmányt, melyt az Egyesült Államok ígért azzal a céllal, hogy felgyorsíthassák az ukrán ellentámadást. Olakszandr Tarnavszkij ukrán katonai vezető a CNN-nek nyilatkozva elmondta: a szállítmány nemrég érkezett meg, még nem használták, de a fronton a bombák radikális változást hozhatnak.

- Az amerikai védelmi miniszter a CNN-nek adott interjúban kifejtette, hogy egészen biztos abban, hogy Ukrajna  a jövőben a NATO tagja lesz, nincs benne kétség, hogy a csatlakozás megtörténik.

- Ben Wallace brit védelmi miniszter korábban elhangzott kritikáira válaszolva Olekszij Danyilov, az ukrán Biztonsági és Védelmi Tanács vezetője kifejtette, hogy a minisztert elragadták az érzelme, és nem tulajdonítana túl nagy jelentőséget a kritikának, melyben Wallace több hálát kért az ukrán vezetéstől a nyugati segítségért, közölve, hogy ők nem az Amazon futárjai. Danyilov szerint Wallace azóta már biztosan megbánta, hogy így fogalmazott.

- Volodimir Zelenszkij tegnap üdvözölte a vilniusi NATO-csúcstalákozó „jó eredményét”, noha korábban csalódottságának adott hangot, amiért Kijev nem kapott pontos menetrendet a NATO-csatlakozással kapcsolatban.

Csütörtök esti videójában elmondta, hogy Ukrajna függetlensége óta először van alapja annak, hogy csatlakozzanak a NATO-hoz.

- Az ukrán légvédelem közlése szerint lelőttek 20 Sahed drónt és két Kalibr rakétát szerda éjszaka. Legalább négy lakos megsérült Kijevben a drónok lehulló maradványai miatt.

- Donyeck megyében nyolc civil szenvedett sérüléseket a támadások miatt az elmúlt 24 órában.- A Wagner-csoport lázadása óta nagyon erős a feszültség az orosz hadseregen belül, erről számolt be a nemrég elbocsátott Ivan Popov orosz tábornok, az 58. hadsereg vezetője, aki a zaporizzsjai fronton harcolt. A tábornok szerint azért rúgták ki, mert az igazat mondta el a fronton kialakult problémákról.

- Az ukrán offenzívát korábban vezető Szergej Surovikin orosz hadseregtábornok egyelőre nem elérhető, mert pihen – orosz magasrangú tisztviselők szerint. A Wagner-lázadás óta Szurovikin eltűnt a nyilvánosság elől.