Háború: Nagy hatótávolságú, precíziós fegyverekkel csaptak le az oroszok 

Hírek2024. feb. 23.MTI

Harminchét csoportos csapást mért ukrán katonai célpontokra a múlt héten az orosz hadsereg nagy hatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és drónokkal - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a támadások hadiipari létesítmények, katonai repülőterek infrastruktúrája, arzenálok és üzemanyagbázisok, valamint alakulatok és külföldi "zsoldosok" telepítési pontjai ellen irányultak, és az összes kijelölt létesítményt találat érte.

A február 17. és 23. közötti időszakra vonatkozó hadijelentés Avgyijivka, Krinki és Pobjeda bevételéről, valamint gyakorlatilag minden frontszakaszról előrenyomulásról számolt be.

A minisztérium tájékoztatása értelmében az orosz erők öt frontszakaszon 83 ellentámadást és támadást vertek vissza, a legtöbb, szám szerint 39 ukrán roham az avgyijivkai frontszakaszon hiúsult meg.

Az ukrán fél a harci érintkezési vonal mentén több mint 7500 katonát veszített, akik közül a legtöbben - több mint 2900-an - az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az orosz védelmi minisztérium heti összesítése a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszerhez tartozó indítóállást és egy szállító- és töltőjárművet a lőszerrel együtt, egy MiG-29-es repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, 31 harckocsit - közülük 12-t Donyecknél lőttek ki -, 93 páncélozott harcjárművet - 37 Avgyijivkánál, 31 Donyecknél pedig vált üzemképtelenné -, hét Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, egy Patriot légvédelmi rakétát, négy, földi célok elleni bevetésre átalakított Sz-200-as légvédelmi rakétát, három HARM radar elleni rakétát, hat JDAM irányított légibombát, HIMARS sorozatvetők 42 rakétáját, valamint 652 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Dmitrij Sevcsenko, a donyecki régióban lévő Jaszinuvata városi körzet vezetője pénteken arról számolt be Telegram-csatornáján, hogy a "felszabadított" Avgyijivka első lakosai megkapták az orosz személyi igazolványt.

Irina Voll, az orosz belügyminisztérium szóvivője korában arról számolt be, hogy csütörtökön a "Donyecki Népköztársaság" migrációs szolgálatának munkatársai ideiglenes szálláshelyeken 29 avgyijivkai lakosnak segítettek az orosz állampolgárság megszerzéséhez szükséges dokumentumcsomag összeállításában.

Vlagyimir Putyin elnök a haza védelmezőjének napja alkalmából, amelyet pénteken ünnepeltek Oroszországban, az orosz hadseregnek a "különleges hadműveletben" bemutatott teljesítménye méltatása mellett egyebek között az ígérte, hogy Oroszország a megszerzett harci tapasztalatok alapján tovább korszerűsíti fegyveres erőit.

Azt mondta, hogy a hadászati nukleáris erőknél már 95 százalékos, a nukleáris triád haditengerészeti komponensénél pedig közel 100 százalékos a modern fegyverek és felszerelések aránya.

Kitért arra, hogy megkezdődött a hiperszonikus Cirkon rakéták sorozatgyártása, és befejeződnek más csapásmérő rendszerek tesztjei.

Emlékeztetett arra, hogy az orosz haditengerészet tavaly decemberben új stratégiai tengeralattjárókkal bővült, Kazanyban pedig a minap adtak át négy Tu-160M rakétahordozó hadászati repülőgépet a fegyveres erőknek.