Háború: óriási nukleáris katasztrófa fenyeget Ukrajnában - a külföldi megfigyelők roppant mód aggódnak

Hírek2024. ápr. 8.D.J.

Ez történt az ukrán háború 774-dik napján:

- Visszafogottságra szólított fel az ENSZ atomenergia-felügyeleti szerve, miután vasárnap támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) munkatársa megerősítette, hogy legalább három közvetlen találat érte a létesítmény fő reaktortároló szerkezeteit.

Az ilyen támadások "jelentősen növelik egy súlyos nukleáris baleset kockázatát" - mondta.

Az erőműben tartózkodó orosz tisztviselők azt állították, hogy a telephelyet ukrán katonai drónok támadták, többek között az erőmű hatodik erőművi blokkjának kupolájára mértek csapást. Az ukrán hírszerzés tagadta a felelősséget a csapásért.

- Oroszországot azzal vádolják, hogy rendszeresen alkalmaz illegális vegyi támadásokat. Az ukrán csapatok azt állították, hogy "szinte naponta" támadják őket könnygázt és más vegyi anyagokat ledobó drónok.

Az ilyen, CS néven ismert anyagok használata a vegyi fegyverekről szóló egyezmény értelmében háborús időszakban tilos.

- Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hivatalos látogatást tesz Kínában, hogy az ukrajnai háborúról tárgyaljon. Az Oroszország és Kína között hétfőre és keddre tervezett megbeszélések a kétoldalú együttműködésről, valamint "forró témákról", például az ukrajnai válságról és az ázsiai-csendes-óceáni térségről szólnak majd - közölte az orosz külügyminisztérium.

Szombaton az Egyesült Államok figyelmeztette szövetségeseit, hogy Kína információkat szolgáltatott Moszkvának az Ukrajna elleni háborúhoz.

A jelentések szerint Kína katonai célú műholdképeket, valamint mikroelektronikát és harckocsikhoz szükséges szerszámgépeket szállított Oroszországnak.

- Három civil meghalt az ukrajnai délkeleti Zaporizzsja régióban lévő Guliaipole nevű, frontvonalban lévő falu elleni orosz támadásban - jelentette a regionális kormány.

- Egy civil meghalt és négy másik megsebesült, miután ukrán drónokat fogtak el Belgorodban. Egy nő meghalt, további négy ember pedig megsebesült, miután a légvédelem ukrán drónokat lőtt le az oroszországi Belgorod városának megközelítésében - derül ki a helyi kormányzó Telegramra feltett közleményéből.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Kijev elveszíti az Oroszország elleni háborút, ha az amerikai kongresszus nem hagyja jóvá Ukrajnának a katonai támogatást.

A republikánusok a kongresszusban hónapok óta blokkolják a Kijevnek szánt több tízmilliárd dolláros katonai támogatást.

Zelenszkij egy videoértekezleten elmondta: "Ha Ukrajna elveszíti a háborút, akkor más államokat fognak megtámadni". Az elnök a hétvégén arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnának elfogyhatnak a légvédelmi rakétái, ha Oroszország folytatja intenzív, nagy hatótávolságú bombázó hadjáratát.

- Oroszország fokozta a támadásokat Chasiv Yar ellen. Az elmúlt hónapokban elért területi nyereségekre próbálnak építeni. Chasiv Yar kevesebb mint 30 km-re van Kramatorszktól, amely az ukrán hadsereg fontos vasúti és logisztikai csomópontja.

"A helyzet elég nehéz és feszült" - mondta Oleg Kalasnyikov, a térségben állomásozó ukrán hadsereg egyik dandárjának szóvivője. Az oroszok gyalogsági és légi támadásokat alkalmaznak - mondta az ukrán televíziónak.