Háború: Orosz olajfinomítókra támadt az ukrán hadsereg

Hírek2024. feb. 9.MTI

Az orosz hadsereg az elmúlt nap során a legtöbb támadást a Donyeck melletti Avgyijivka és Marjinka települések ellen indította - közölte az ukrán vezérkar pénteki harctéri helyzetjelentésében.

A beszámoló szerint egy nap alatt 65 katonai összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között.

Az orosz erők 13 rakéta- és 66 légicsapást indítottak, és 96-szor nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre.

Az ukrán légierő ezalatt hét támadást hajtott végre orosz katonai összpontosulások ellen, a rakétaerők pedig két orosz lőszerraktárra, két tüzérségi rendszerre és egy logisztikai csomópontra mértek csapást.

A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége az elmúlt 24 óra alatt mintegy 910-fővel nőtt, és meghaladta a 393 ezret. Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett két orosz harckocsit, 24 tüzérségi rendszert és 18 drónt.

Az ukrán légierő a Telegramon arról tájékoztatott, hogy péntekre virradó éjjel Oroszország 16 Sahid önmegsemmisítő drónnal támadta Ukrajnát, ezek közül tízet semmisítettek meg a levegőben.Oleh Szinyehubov, a keleti országrészben lévő Harkiv megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz dróntámadás következtében Zmijiv település körzetében kigyulladt egy szálloda, amelynek egyik biztonsági őre sérüléseket szenvedett.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál kormányzók beszámolói alapján készített összefoglalójában kiemelte, hogy a csütörtöki orosz támadások következtében négy helyi lakos vesztette életét - kettő a kelet-ukrajnai Donyeck, a másik két ember pedig a déli Herszon megyében, továbbá tízen sebesültek meg Ukrajna különböző régióiban.

Az Ukrán Biztosági Szolgálat (SZBU) az Ukrajinszka Pravdának megerősítette, hogy pénteken drónokkal eltaláltak két olajfinomítót az oroszországi Krasznodari területen.