Háború: összeomolhat az ukrán front - Kijev óriási bajban

Hírek2024. ápr. 11.D.J.

Ez történt az ukrán háború 777-dik napján:

- Az Egyesült Államok európai vezető tábornoka a kongresszusnak azt mondta, hogy Oroszország heteken belül tízszeres túlerőben lesz Ukrajnával szemben, ha nem küldenek hamarosan több lőszert és fegyvert Kijevbe.

"Az oroszok ötször annyi tüzérségi lövedéket lőnek ki az ukránokra, mint amennyit az ukránok vissza tudnak lőni. Ez néhány héten belül 10:1-re fog változni" - mondta Christopher Cavoli.

Nem hónapokról van szó. Nem hipotetikusan beszélünk.

- Az északkeleti Harkiv régióban egy élelmiszerboltot és egy gyógyszertárat ért orosz csapás három ember, köztük egy 14 éves lány halálát okozta a támadás. Az orosz határtól mintegy 10 kilométerre fekvő Lyptsi városára mért csapásban egy 16 éves fiú és egy nő is megsebesült.

Egy másik, irányított légibombákkal végrehajtott támadás egy kórházat ért a határ menti Vovcsanszk városában.

- Az ukrajnai Odessza régióban orosz rakéták négy embert, köztük egy 10 éves kislányt öltek meg, és további hét embert megsebesítettek - közölte Oleg Kiper kormányzó a Telegramon. Az ukrán energiaügyi minisztérium közölte, hogy az éjszaka folyamán két létesítményt is célba vettek délen, ami két régióban áramkimaradást okozott.

- Oroszországban egy ukrán dróntámadásban szerdán három ember, köztük két gyermek halt meg a kurszki határvidéken - közölte a helyi kormányzó. A drón rakétát lőtt ki egy civil autóra a Korenevszkij körzet egyik falujában - közölte a kormányzó, Roman Sztarovojt a Telegramon.

- Robbanásokat hallottak Harkiv városában - közölte Ihor Terehov polgármester a Telegramon -, valamint Zaporizzsja megyében.

A Lembergi terület kormányzója, Makszim Kozytskij a Telegramon közölte, hogy a légvédelem működik a térségben.

- Joe Biden szerdán sürgette az amerikai képviselőházat, hogy azonnal szavazzon a 60 milliárd dolláros ukrajnai törvényjavaslatról. "A demokraták és a republikánusok többsége támogatja Ukrajnát. Most kell szavazni" - mondta az elnök újságíróknak. A kezdeményezés átment a szenátuson, de hónapok óta húzódik az elfogadása a képviselőházban, ahol a házelnök, Mike Johnson nem hajlandó szavazásra bocsátani a tervezetet.

- Sokakat felháborított, hogy Ukrajnában egy törvénytervezetből törölték azt a kitételt, amely a 36 hónapnál hosszabb ideje szolgáló katonáknak lehetőséget adott volna a leszerelésre.

- Az EU legfelsőbb bírósága megszüntette a háborúval kapcsolatos szankciókat Petr Aven és Mikhail Fridman neves milliárdosok ellen. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az Európai Tanács nem nyújtott be elegendő bizonyítékot annak megállapítására, hogy a két személy részt vett olyan erőfeszítésekben, amelyek "aláássák vagy veszélyeztetik Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét".

- Nyolc északi és balti ország szorgalmazza Ukrajna nagyobb támogatását. Tobias Billström svéd külügyminiszter kijelentette, hogy országa támogatja, hogy a NATO nagyobb szerepet vállaljon az Ukrajnának nyújtott segítségnyújtásban.

- Ukrajna és az Egyesült Királyság keretmegállapodást írt alá a védelmi és fegyvergyártási ágazatban való együttműködésről - közölték Kijevben tisztviselők, ami része annak a háborús erőfeszítésnek,

hogy szövetségesekkel együttműködve építsék fel Ukrajna fegyveriparát.

- Kína megfogadta, hogy nem fogadja el az Oroszországhoz fűződő kapcsolatai miatti "kritikát vagy nyomást", miután Washington arra figyelmeztetett, hogy Pekinget fogja felelősségre vonni, ha Moszkva előnyre tesz szert Ukrajnában.