Háború: több százezer új katona léphet be a konfliktusba az orosz oldalon az ukránok szerint

Hírek2024. ápr. 4.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 770-dik napján:

- Finnország elnöke szerdán 10 évre szóló biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával Kijevben, ahol Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy szerinte

Oroszország júniusig 300 ezer új katonát tervez mozgósítani a háborúhoz.

Az orosz hírügynökségek által idézett Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban azt mondta, hogy az ukrán elnök állítása az újabb orosz mozgósításról nem igaz.

- Oroszország védelmi minisztere szerdán egy telefonbeszélgetésben figyelmeztette francia kollégáját, hogy ne vezényeljen csapatokat Ukrajnába - jelentette az Associated Press (AP).

Szergej Sojgu közölte Sébastien Lecornu francia védelmi miniszterrel, hogy ha katonákat küldenek az "magának Franciaországnak fog problémákat okozni" - olvasható az orosz védelmi minisztérium közleményében.

Emmanuel Macron francia elnök februárban azt mondta, hogy nem zárható ki az a lehetőség, hogy nyugati csapatokat Ukrajnába fognak vezényelni. Francia tisztviselők azóta tisztázták, hogy nem a frontra küldenék a katonákat, hanem mondjuk az ukrán utánpótlás kiképzésére használnák őket.

A hívás az AP szerint 2022 októbere óta az első ilyen jellegű kapcsolatfelvétel volt az orosz és a francia védelmi miniszterek között.

- Orosz drónok csütörtökön kora reggel lakóházakra mértek csapást Harkivban, Ukrajna második legnagyobb városában, öt ember, köztük három mentőmunkás meghalt egy ismételt csapás során - közölte a polgármester és a regionális kormányzó.

Ihor Terehov, Harkiv polgármestere azt mondta, hogy az egyik támadás helyszínén négy ember halt meg, közülük legalább három mentőmunkás azután vesztette életét, hogy a helyszínre érkeztek, és újabb csapás történt. Öt ember megsebesült.

Egy ötödik ember egy másik városrészben magánházakra mért csapásban halt meg - mondta Terekhov. Harkiv területi kormányzója, Oleh Synehubov elmondta, hogy összesen négy csapás érte a várost, és egy lakóház legfelső emeletét is megrongálták.

- A lengyel külügyminiszter, Radek Sikorski az Ukrajnának szánt esetleges 100 milliárd eurós NATO-alapról kérdezve újságíróknak nyilatkozott: "Támogatjuk a főtitkár erőfeszítéseit". 

- A brit külügyminiszter, David Cameron a védelmi kiadások növelésére szólította fel a szövetségeseket. "A legfontosabb dolog, amit tehetünk annak érdekében, hogy ez a szövetség tovább növekedjen és tovább erősödjön, az az, hogy mindannyian a GDP-nk több mint 2 százalékát a védelemre költjük" - mondta.

- Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij megismételte a légvédelem növelésére irányuló felhívását. "A terror pusztítást végez városokban és falvakban Ukrajna-szerte, Oroszország pedig különösen könyörtelenül bombázza a front- és határ menti területeket" - írta.

Ukrajna partnerei nem biztosítanak elegendő légvédelmet Ukrajnának - mondta Dmytro Kuleba, az ország külügyminisztere egy Reutersnek adott interjúban.

- Ukrajnában hatályba lépett azaz intézkedés, amely a hadkötelezettségi korhatárt 27-ről 25 évre csökkentette. Az új mozgósítási törvény szerdán lépett hatályba, egy nappal azután, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt - számol be az AP.

- Nyikolaj Patrusev orosz biztonsági tisztviselő ma - anélkül, hogy bizonyítékokat szolgáltatott volna - azt mondta, hogy "ukrán különleges szolgálatok" állnak a múlt havi, moszkvai halálos koncertlövöldözés mögött.

- Két orosz TU-95MS stratégiai bombázó repülőgép ötórás tervezett repülést hajtott végre a Barents-tenger és a Norvég-tenger semleges vizei felett.