Háború: új front nyílhat a harcokban - az ukránok már készülődnek

Hírek2023. júl. 20.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 511-dik napján:

- Az ukrán fegyveres erők újabb erődítményekkel és aknacsapdákkal erősítik meg az ukrán-fehérorosz határ védelmét, miután a Wagner orosz zsoldossereg csapatai Fehéroroszországba érkeztek - közölte Szerhij Najev altábornagy, az ukrán Egyesített Erők parancsnoka.

"Tudjuk, hogy az utóbbi időben Wagner-zsoldosok érkeznek Fehéroroszország területére. Most olyan feltételeket teremtünk, hogy Ukrajna államhatára teljesen átjárhatatlan legyen az ellenséges erők számára" - fogalmazott a parancsnok.

Kifejtette, hogy egyebek mellett a csernyihivi régióban az ukrán hadsereg kiásott már több mint negyven kilométer hosszú árkot harckocsik behatolásának megakadályozására.

Emellett több mint harmincezer, különböző típusú aknacsapdát alakítottak ki a határ mentén.

Egy fehérorosz megfigyelőcsoport szerint a napokban a Wagner-zsoldosoknak már a hatodik, 100-120 katonai járműből álló hadoszlopa érkezett meg Fehéroroszországba.

- Megjelent egy videó, amely állítólag azt mutatja, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldosok főnöke a fehéroroszországi harcosaihoz szól, és "szégyennek" nevezi az ukrajnai orosz háborús erőfeszítéseket.

Prigozsin azt mondja, hogy Wagner nem harcol tovább Ukrajnában, és Afrikába megy.

- Németh Zsolt szerint "recseg-ropog" a jelenlegi világrend, a jövő új világrendjét pedig az fogja alapvetően befolyásolni: miként viszonyul Oroszországhoz a nemzetközi közösség.

- Tűz ütött ki a Krím-félszigeten lévő Kirovszki kerületben lévő katonai gyakorlótéren - közölte szerdán a Moszkva által támogatott Krím kormányzója. A tűz miatt le kellett zárni a közeli Tavrida autópályát és kétezer embert evakuálni kellett - közölte Szergej Akszjonov a Telegramon.

Az orosz biztonsági szolgálatokhoz és az ukrán médiához köthető üzenetcsatornák szerint egy lőszerraktár égett egy éjszakai ukrán légitámadás után.

- Az USA további 1,3 milliárd dolláros biztonsági támogatást jelentett be Ukrajnának. A csomag légvédelmi képességeket és lőszereket is tartalmaz.

- A fehérorosz Vöröskereszt nemzetközi felháborodást váltott ki, miután vezetője a fehérorosz állami televíziónak azt mondta, hogy a szervezet aktívan részt vesz abban, hogy ukrán gyerekeket hozzanak Fehéroroszországba az orosz megszállás alatt álló területekről.

- Oroszország az általa felmondott gabonamegállapodás teljesítéséhez szükséges infrastrukturális létesítményeket vett célba a szerdára virradó éjjel végrehajtott támadásaival - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Tájékoztatott arról, hogy szerdán konferenciahívás útján információkat kapott az Odessza, Zsitomir és más régiók elleni orosz csapásokról.

Állítólag az odesszai és a csornomorszki kikötőkben lévő gabonaterminálokat érte támadás.

- A brit külső hírszerzés (MI6) főnöke azt javasolta szerdán az ukrajnai háborúból kiábrándult oroszoknak, hogy dolgozzanak a brit szakszolgálatnak. Sir Richard Moore alig burkolt utalást tett arra, hogy a háború kitörése óta eltelt másfél évben már sok orosz elszánta magát erre.

- Az ukrajnai háború megnehezíti az európai őshonos kisebbségek jogainak rendezését, de akár változást is eredményezhet, az ukrajnai kisebbségek jogainak biztosítása ugyanis a béketárgyalások és az európai uniós csatlakozási tárgyalások része kell, hogy legyen - hangzott el a Kisebbségek nemzetközi mozgástere háború idején című panelbeszélgetésen szerdán Tusnádfürdőn.