Háború: újabb ukrán győzelmek vagy hazugság az egész?

Hírek2023. szept. 5.D.J./MTI

Az ukránok szerint sikeres az ellentámadás, az orosz fél szerint viszont a támadók kudarcot vallottak.

Ez történt az ukrán háború 558-dik napján:

- Az ukrán hadsereg előretört Bahmut környékén, és az elmúlt héten három négyzetkilométernyi területet foglalt vissza a megszálló orosz csapatoktól - közölte hétfőn Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes a Telegramon.

A tárca szerint a júniusban kezdődött ellentámadásban az ukránok eddig 47 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az oroszoktól Bahmut környékén. 

Maljar közleményében arra is kitért, hogy Bahmuttól délre az orosz erők ellentámadásokkal próbálják visszaszerezni az elvesztett területeket.

- Oleksandr Tarnavskyi ukrán dandártábornok elmondta: "minél közelebb van a győzelem, annál nehezebb. Miért? Mert [a harcok során] sajnos elveszítjük a legerősebbeket és a legjobbakat".

Szerinte bárki bármit mond, az ellentámadás halad előre, és ez a legfontosabb.

- Az ukrán hadsereg dühödten, de eredménytelenül támad - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn Szocsiban újságíróknak. Sojgu közölte, hogy csak megerősíteni tudja a főparancsnok, Vlagyimir Putyin elnöknek a nap folyamán elhangzott kijelentését, miszerint az ukrán ellentámadás kudarcot vallott.

- Kim Dzsongun a hírek szerint ebben a hónapban Oroszországba utazik, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal, és megvitassa a fegyver-szállításokat Moszkvának.

- Az oroszországi Brjanszki terület kormányzója közölte, hogy a határőrök és a biztonsági erők "meghiúsították" egy ukrán szabotázscsoport kísérletét, amely megpróbált átjutni Oroszországba.

- Dróntámadás érte az ukrajnai Izmail dunai kikötőjét.

A csapás a régió kormányzója szerint nagymértékű károkat okozott az infrastruktúrában.

- A román védelmi minisztérium hétfőn "határozottan cáfolta" azokat a médiában felkapott információkat, amelyek szerint hétfőre virradó éjszaka Románia területére estek volna ukrán dunai kikötőket támadó orosz drónok.

- Ukrajnáról, a fekete-tengeri gabonaszállítások felújításáról, valamint a kétoldalú energetikai együttműködésről kezdett tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Szocsiban.

Putyin török hivatali partnerét üdvözölve a kamerák előtt kijelentette, hogy nyitott a gabonaszállítás ügyének megvitatására, és hozzátette,

nem fogják megkerülni az Ukrajna ellen indított orosz "különleges hadművelettel" kapcsolatos kérdéseket sem.

- A kormány külpolitikája továbbra is magyar és továbbra is szuverén lesz, ebből hazánk semmilyen nemzetközi nyomás ellenére nem fog engedni, egyedül a nemzeti érdek jelentheti az igazodási pontot - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.