Háború: visszaverték az orosz támadásokat az ukránok

Hírek2023. máj. 3.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 433-dik napján:

- Az Ukrajnát támadó orosz erők fő erőfeszítéseiket változatlanul a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka települések irányában végrehajtott támadó hadműveletekre összpontosítják, különösen kiélezett küzdelem folyik Bahmutért és Marjinkáért, az ukrán csapatok azonban tartják pozícióikat - közölte az ukrán vezérkar kedd esti helyzetjelentésében.

A kijevi katonai vezetés tájékoztatása szerint a nap folyamán az említett térségekben több mint húsz támadást vertek vissza az ukrán erők.

A jelentés szerint az orosz erők három rakéta- és harminc légicsapást indítottak, továbbá legalább nyolcszor nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira, valamint településekre.

- Az ukrán parlament kedden augusztus 18-ig meghosszabbította a hadiállapotot és az általános mozgósítást - tájékoztatott Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon.

- Ukrajna nyolc új dandárt alakított, amelyek a hamarosan induló ellentámadásban fognak részt venni.

- Az Egyesült Államok hamarosan hivatalosan is bejelenti az új, 300 millió dolláros katonai segélycsomagot Ukrajnának, amely első ízben tartalmaz majd rövid hatótávolságú, légből indított rakétát – közölte két amerikai tisztviselő.

- A csatatéren elszenvedett veszteségei miatt Oroszország újabb "jóakaratú gesztust" készül tenni Ukrajnának - jelentette ki kedden Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, emlékeztetve arra, hogy Moszkvában így állították be az orosz csapatok tavaly tavaszi visszavonulását Kijev környékéről és Csernyihiv megyéből.

Reznyikov megjegyezte, hogy az ukrán ellentámadás sikere nagymértékben hozzájárulhat az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatások folytatódásához.

- Dmitro Kuleba külügyminiszter az 1+1 ukrán televíziónak adott nyilatkozatában meggyőződését fejezte ki, hogy a nyugati szövetségesek előbb-utóbb adnak Ukrajnának F-16-os vadászgépeket, mint ahogy eddig minden más típusú fegyvert is biztosítottak.

- A háború okozta károk, ahogy a szükségletek is, óriásiak Ukrajnában, ezért együtt kell dolgozni Kijevvel és más nemzetközi partnerekkel az ország újjáépítésén - jelentette ki Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos Brüsszelben kedden.

- Kramatorszkban három lakóház és egy iskola sérült meg miután egy orosz S-300-as rakéta csapódott a városba.

- Az ukrán katonaság kedden újfent megfogadta, hogy nem adják fel a keleti Bahmut városát, most hogy átfogó ellentámadásra készülnek az orosz csapatok ellen.