Felemás képet mutat a hazai ipar

Hírek2023. nov. 7.Növekedés.hu

Közzétette a KSH a legfrissebb szeptemberi adatok az ipari teljesítmény alakulásáról. Mi várható a magyar iparban? - Erste elemzői vélemény

Ma reggel ipari termelési adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal az idei kilencedik hónapra vonatkozóan. A termelés volumene éves szinten 5,8 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. Havi szinten az általános európai trendekkel ellentétben 1,2 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanaptényezővel igazított adat szerint. A termelés 2023 első kilenc hónapjában 4,9%-kal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában - ismerteti Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője a pénzintézet elemzői közleményében. 

A szeptemberi ipari termelési adat részleteit jövő héten ismerteti a KSH. A hivatal kommentárja szerint: „A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártása bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene”. Az elmúlt hónapokra alapvetően az volt jellemző, hogy az autóipar és az akkumulátorgyártás kedvező teljesítménye nem tudta ellensúlyozni a többi, részben energiaintenzív feldolgozóipari alág, sokszor kétszámjegyű kibocsátás-visszaesését. Kedvezőtlenül hat a hazai kibocsátásra az általánosan gyenge európai konjunktúra is.

A termelési kilátások rövidtávon továbbra is meglehetősen zavarosak: a konjunktúraindexek egyelőre Európa-szerte inkább lefelé mutatnak. Ezek közül kiemelendő a német gazdaság gyengélkedése: bár az elmúlt években lazult az együttmozgás erőssége, továbbra is meghatározó tényező az exportkeresletünk tekintetében. Pozitívum, hogy a múlt héten kijött magyar BMI újra a fellendülést jelző tartományba emelkedett. A legfrissebb hírek szerint az iváncsai akkumulátorgyár a mostani héten kezdte meg a termelést hivatalosan, amely teljes kapacitáson szabad szemmel is jól látható hatást fejthet ki a magyar ipari kibocsátásra. Továbbá középtávon a termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítések – főként a járműiparban, valamint szintén az akkumulátorgyártás terén – a kibocsátás érdemi fellendülését eredményezhetik. A kedvező hatások kiaknázása azonban változatlanul leginkább a globális konjunktúra helyreállásának függvénye lesz.