Javult a német gazdasági hangulat, az euróövezeti tovább romlott

Hírek2023. jún. 13.MTI

Júniusban tovább romlott a ZEW gazdaságkutató intézet euróövezeti gazdasági hangulatindexe, a németországi hangulatindex azonban némileg javult.

A ZEW (Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) hat hónapra előretekintő németországi gazdasági hangulatindexe (economic sentiment index, ESI) mínusz 8,5 pontra emelkedett júniusban az idei mélypontot jelentő májusi mínusz 10,7 pontról. Az elemzői várakozások átlagában ezzel szemben romló, mínusz 13,1 pontos júniusi adat szerepelt.

A mutató az idén januárban először tért vissza a pozitív tartományba 2022 februárja, az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta, azonban májusban ismét negatív tartományba zuhant.

A felmérésbe bevont németországi gazdasági szereplők megítélése az aktuális környezeti feltételekről azonban jelentősen romlott, a mutatószám mínusz 56,5 pontra, öthavi mélypontra csökkent az előző havi mínusz 34,8 pontról. A júniusi érték jelentősen elmaradt az elemzői várakozásoktól, a piaci konszenzus ugyanis mínusz 40,0 pont volt.

A ZEW németországi gazdasági hangulati indikátora enyhe javulást mutat, de továbbra is negatív tartományban van. Ez azt jelenti, hogy a szakértők nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az év második felében. Különösen az exportorientált ágazatok teljesítményét vetheti vissza a világgazdasági környezet. A jelenlegi recessziót azonban általánosságban nem tekintik különösebben riasztónak - kommentálta az eredményeket Achim Wambach, a ZEW elnöke.

A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója tavaly december óta a legalacsonyabbra csökkent júniusban: mínusz 10,0 pontra süllyedt a várt mínusz 11,9 pont helyett az előző havi mínusz 9,4 pontról.

Az aktuális gazdasági helyzet megítélését számszerűsítő mutató euróövezeti értéke szintén romlott, 14,4 ponttal mínusz 41,9 pontra csökkent, míg az euróövezeti inflációs várakozások mutatója 2,7 ponttal esett, mínusz 84,6 ponton állt júniusban.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet 1991 óta havi rendszerességgel végzi el a felmérését bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok megkérdezésével.