A vártnál is jobban nőtt a külkereskedelmi többletünk

Hírek2023. aug. 1.Növekedés.hu

Májusban 1,1 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, áprilishoz képest az export és az az import összértéke is nőtt. Éves összehasonlításban májusban a kivitel összértéke 3,9 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 1,3 százalékkal csökkent.

Az aktívum 1,1 milliárd euró volt, az egyenleg 1,4 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint. A háttérben főként a javuló hazai exportteljesítmény, és az alacsonyabb import energiárak állnak.

2023. májusban az egy évvel korábbihoz képest:

  • Euróban kifejezve az export értéke 6,2 százalékkal nőtt, míg az importé 4,8 százalékkal csökkent.
  • Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 6,6, a behozatalé 0,3 százalékkal bővült.
  • A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,4 milliárd euróval javult.
  • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,1 százalékkal nőtt, a behozatalban 5,2%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
  • A cserearány 5,6 százalékkal javult.
  • A forint árfolyama az euróhoz mérten 3,1, a dollárral szemben 5,7 százalékkal erősödött.

Kiemelendő az autógyártás exportteljesítménye. A gépek és szállítóeszközök kivitele 9,1 százalékkal nagyobb lett, a behozatala nem változott. A közúti járművek esetében az export mennyisége közel negyedével nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitele 9,3, a behozatalé 2,3 százalékkal kisebb lett. A csökkenést exportban és importban is főként a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta.