Kedvező hírek érkeztek Amerikából

Hírek2023. aug. 16.MTI

Az amerikai ipari termelés 1,0 százalékkal bővült júliusban havi összevetésben az elemzők által várt szerényebb, 0,3 százalékos növekedés helyett - derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán közzétett adataiból.

Egy hónappal korábban, júniusban 0,8 százalékkal csökkent az amerikai ipari termelés havi szinten.

A júliusi növekedés mértéke idén január óta a legnagyobb.Éves bázison az amerikai ipari termelés júliusban 0,2 százalékkal csökkent az előző havi, 0,4 százalékos visszaesést követően.

Ez volt az első alkalom 2021 februárja óta, amikor az az Egyesült Államok ipari termelése két egymást követő hónapban csökkent éves összevetésben.

A kapacitáskihasználtság a júniusi 78,6 százalék után júliusban 79,3 százalékon, 0,4 százalékponttal a hosszú távú átlag alatt állt, meghaladva az elemzői várakozások átlagában szereplő 79,1 százalékot.

Júliusban a feldolgozóipari termelés az elemzők által várt stagnálás helyett 0,5 százalékkal bővült júniushoz képest, amikor 0,5 százalékos visszaesést regisztráltak.

Éves viszonylatban az amerikai feldolgozóipar termelése 0,7 százalékkal csökkent júliusban a júniusi 0,3 százalékos visszaesés után.

Júliusban nőtt a kiadott építési engedélyek és a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau szerdai jelentése alapján.

Júliusban az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma szezonális kiigazítással és évesítve 0,1 százalékkal 1,442 millióra emelkedett a júniusi 1,441 millióról, elemzők előzetesen 1,463 milliós júliusi adatra számítottak.

A megkezdett lakóingatlan-építések száma szezonális kiigazítással és évesítve júliusban az előző havihoz képest 3,9 százalékkal 1,452 millióra nőtt. Az elemzők kisebb növekedést, 1,448 milliós évesített számot vártak júliusra a júniusi 1,398 millió után.