Kétéves csúcson a Conference Board amerikai fogyasztói bizalmi indexe

Hírek2023. júl. 25.MTI

Kétéves csúcsra javult a Conference Board amerikai gazdaságkutató intézet amerikai fogyasztói bizalmi mutatója júliusban.

A Conference Board kedden közölte, hogy a mutató júliusban 117,0 pontra erősödött a júniusi 110,1 pontról. Az elemzői várakozások átlagában kevésbé javuló mutató, 111,8 pont szerepelt júliusra.

A jelenlegi helyzetindex - ami a fogyasztók jelenlegi üzleti és munkaerőpiaci viszonyainak megítélése alapján készül - 160,0 pontra emelkedett a júniusi 155,3 pontról, míg a fogyasztók rövid távú jövedelmi, üzleti és munkaerőpiaci kilátásai alapján összeállított várakozások indexe 88,3 pontra emelkedett júliusban a júniusi 80,0 pontról.

A fogyasztói bizalom júliusban 2021 júliusa óta a legmagasabb szintre javult, a bizalmi index minden korcsoportban erősödött, és elsősorban az 50 000 dollár alatti, valamint a 100 000 dollár feletti bevétellel rendelkező fogyasztók javuló kilátásait tükrözte - mondta Dana Peterson, a Conference Board vezető közgazdásza.

A következő hat hónapra vonatkozó várakozások lényegesen javultak, ami a jövőbeli üzleti és munkaerőpiaci feltételek kedvezőbb megítélését mutatja - tette hozzá Dana Peterson.