Leváltották az ukrán hadsereg főparancsnokát: jöhet az új ellentámadás

Hírek2024. feb. 8.F. P.

Csere történt az ukrán hadsereg élén, ami már hónapok óta érlelődött, miután a tavaly nyári ellentámadás, az oroszok által megszállt területek felszabadítása kudarcot vallott.

Távozik az ukrán hadsereg éléről Valerij Zsaluznij, helyét Olekszandr Szirszkij veszi át. A váltás már régóta a levegőben lógott azt követően, hogy az ukrán hadsereg által indított tavalyi offenzíva nem hozta meg a várt sikert: nem sikerült az orosz védelem áttörését kiszélesíteni, és így komolyabb területeket visszafoglalni. A Dnyeper nyugati partján létesített hídfőből sem sikerült kitörni, jóllehet azt sikerült eddig megtartani, és ott komoly orosz erőket lekötni.

Ukrajnának az idén muszáj hadi sikereket felmutatnia, különben nőhet rajta a nyomás, hogy egyezzen bele egy olyan békébe, amely nagyjából igazodik a jelenlegi frontokhoz, vagy legalábbis hatalmazza meg a nyugati hatalmakat, hogy ennek szellemében tárgyaljanak Oroszországgal. Az új vezető feladata így adott: meg kell próbálnia sikerre vinni az ellentámadást, esetleg elődjétől eltérő módzserekkel és területeken. Ehhez jó esetben nagyobb hadianyagkészlet fog már rendelkezésére állni, mint tavaly.

A távozó főparancsnok a háború első évében komoly hírnevet szerzett, amikor hirtelen manőverekkel, meglepetésszerűen hatalmas területeket foglalt vissza az oroszoktól. Ebből azonban az oroszok tanultak, és a mostani frontvonalakon igen erős, többszörösen megerősített védelmi állásokat építettek ki.

A főparancsnok személyének változása mellett a Bloomberg szerint a hadsereg vezetésében is változások lesznek, Volodimir Zelenszkij elnök felkérte a távozó főparancsnokot, hogy maradjon tagja a megújult vezetésnek.