Matolcsy György: Új világrend épül

Hírek2023. nov. 23.Sz.A.

Új keretet adunk egy Ázsia és Európa közötti párbeszédnek – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a ma kezdődő Eurasia Forum konferencia megnyitó beszédében.

Az ötödik alkalommal megrendezett konferencián kiemelte: a fórum célja az Európa és Ázsia közötti kapcsolat megerősítése, az új Eurázsia koncepció egyik alapvető eleme a fenntarthatóság.

Eurázsia koncepciója és a fenntarthatóság szükségessége ugyanannak az érmének a két oldala – fogalmazott a jegybank elnöke.

A fenntarthatóságról szólva kiemelte: vissza kell állítani, amit a természettől elvettünk, fenntartható kapcsolatokat kell építeni a természet és az emberek között, és helyreállítani a társadalomban lévő egyensúlyt.

Stabil és kiegyensúlyozott globális pénzügyi rendszert kell felépíteni: új korszak köszöntött be a globális pénzügyekben is – tette hozzá.

Az új technológiai megoldásokkal élnünk kell, de biztonságosan, ez az egyik legnagyobb kihívás – mondta, kitérve többek között a mesterséges intelligencia (MI) kihívásaira.

Biztos kezekben kell lennünk

- utalt az új technológiák miatti kockázatokra.

Ha bölcsen használjuk az MI eredményeit, akkor saját javunkra fordíthatjuk a mesterséges intelligenciát – mondta.

A fenntarthatóságról szólva elmondta, hogy az élet több területét is befolyásolja, így a biztonságot, a lakhatást, és az energiához való hozzájutás garantálását. 

Az energia területén zajló átállásról szólva kiemelte: Ázsiában már több ország elöl jár az energia átmenetben, a fenntartható energiaforrások felé fordulásban.

Beszédében hangsúlyozta, hogy az alapvető kutatást megint kezdik értékelni a világban, ezzel utalt a nemrég Nobel-díjjal elismert magyar tudósok eredményeire.

Kis ország vagyunk, de az egyik tudományos központ lehetünk Ázsia és Európa, Kelet és Nyugat között

– fogalmazott Matolcsy György.

A két földrész közötti dialógusnak tudásra kell épülnie: ha megosztjuk a tudást egymással, akkor az a tudás exponenciálisan növekszik. Erre a dialógusra kell építeni a Kelet és Nyugat közötti párbeszédet, ami a kölcsönös tiszteleten is alapul, ez adja majd az új világrend alakját – húzta alá.

Az új tudás komplex rendszereket vesz alapul, amelyek mintázatokra épülnek, a keleti és nyugati tudás átadásával mindenki csak nyerhet – fogalmazott Matolcsy György, aki elmondta, hogy a konferencián Ázsiából és Európából 50 szakértő tart előadást 15 országból.

Egyre inkább kapuvá válik Magyarország Kelet és Nyugat között - fogalmazott nyitóbeszédében Varga Mihály pénzügyminiszter.

A földrajzi elválasztottság ellenére Eurázsia nem alap nélküli, ennek egyik jele az Új Selyemút épülése – tette hozzá.

Európa és Ázsia szétválasztása nem reális, még a háború ellenére is, így a konnektivitást helyezzük előtérbe a megosztottság és a blokkok kialakulása helyett – tette hozzá.

Mint mondta, a technológiai forradalom nyomása alatt kell működnie a társadalmaknak, és a technológiai átalakulás miatt az oktatás is előtérbe kerül. Magyarország egy jó lehetőség Ázsia számára, hogy kapcsolatokat építsenek a vállalatok között.

Kiemelte, hogy a három legnagyobb hitelminősítő több alkalommal is felminősítette Magyarországot.

A gazdaság helyzetéről szólva aláhúzta: 7,1 százalékos GDP növekedés volt 2021-ben, ami a legmagasabb volt az Európai Unióban, az infláció 10 százalék alá csúszott, és jövőre 6 százalék lehet.

Mint mondta, 2025-ben az EU-ban az egyik legmagasabb lehet a magyar GDP növekedési üteme.

Az államháztartási hiányt jövőre 2,9 százalékra csökkentik az idei 5,2 százalékról, a magyar GDP a járvány előtti szinthez képest több mint 3 százalékkal magasabb.

Nem csak termelési, hanem kutatás-fejlesztés szempontból is vonzó központ lett Magyarország a külföldiek számára

– fogalmazott Varga Mihály.

Kiemelte, hogy 27 százalék feletti a beruházási szintünk, ami az egyik legjobbnak számít az Európai Unióban.

Varga Mihály kitért a keleti nyitás eredményeire, mint mondta, Orbán Viktor kormányfő idén október 17-én találkozott Hszi Csinping kínai elnökkel.

- Magyarország és Kína kapcsolata a bizalomra épül, a kapcsolatot erősíti, hogy Magyarország is tagja az Új Selyemút kezdeményezésnek, melynek az egyik infrastrukturális beruházása a Budapest – Belgrád vasútvonal felújítása – tette hozzá.