"Nem kellett májusig várni, hogy újból emelkedést lássunk"

Hírek2024. máj. 10.Növekedés.hu

Ma tette közzé a KSH az áprilisi fogyasztói inflációs adatokat. Az idei év negyedik hónapjában a fogyasztói árak 0,7 százalékkal nőttek egy hónap alatt. Az éves inflációs ráta így enyhén emelkedett: 3,7 százalékra a februári-márciusi 3,6 százalékról. Ezzel együtt kedvező, hogy tovább lassult a maginfláció: 4,1 százalékos éves szinten állt áprilisban - írja Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Ami a havi árváltozásokat illeti, az élelmiszerárak minimálisan emelkedtek márciushoz viszonyítva. Ezzel együtt a szolgáltatások 1,3 százalékos havi árnövekménye figyelemre méltó, ami főként a telekom szolgáltatások további drágulásának tudható be, ahol közel a tavalyi inflációval korrigálták a díjakat. Szintén jelentősen nőtt a járműüzemanyagok ára is: 3,5%-kal emelkedett a harmadik hónaphoz képest.

Ezenkívül a ruházkodási cikkek szokásosan számottevőbb áprilisi átárazásainál is egy kicsit vastagabban fogott a ceruza: 2,8%-kal nőttek egy hónap alatt.

Még mindig a toleranciasávon belül a hazai headline index, de továbbra is úgy látjuk, hogy az inflációnak a célsávba való mostani visszatérése egyelőre átmeneti jelenség. A bázishatás áprilisban még támogató volt, de májustól várhatóan ismét emelkednek az éves inflációs ráták. Rövid távon fontos pro-inflációs tényező a visszatekintő árazások folytatódó gyakorlata - főleg a szolgáltatási szektorban - illetve a bérkiáramlás és az annak nyomán várt fogyasztásbővülés.

Ez utóbbi tényező a jelek szerint inkább a második félévben lesz meghatározó. Összességében az év egészében zömmel 4-5% közötti, határozott trend nélkül ingadozó éves inflációs számokat várunk. Várakozásunk szerint a jegybanki célsávba tartósan csak 2025-ben térhet vissza az infláció.