Okosdrónokkal látják el Ukrajnát: belép a háborúba a mesterséges intelligencia

Hírek2024. feb. 17.F. P.

Nagy-Britannia vezetésével nyugati országok egy csoportja olyan, mesteséges intelligencia által vezérelt drónrendszert fejleszt, amely egyszerre sok orosz célpontra tud lecsapni külön emberi beavatkozás nélkül, egymással kommunikálva.

Ukrajna hónapokon belül hozzájuthat a drónokhoz, amelyek komenzálnák a jelenlegi lőszerhiányt, sőt, hatékonyabbak is lennének, mivel a mesterséges intelligenciának köszönhetően olyan vezérlést kapnak, amellyel

maguk választják ki a megadott célpontok közül az optimálisakat, és egy időben sok ilyenre tudnak lecsapni. 

Ezek lehetnek katonai célpontok, harcjárművek, de lehetnek gazdasági célpontok is, mint erőművek, olajtárolók, melyekből a közelmúltban nem keveset sikeresen pusztítottak el vagy rongáltak meg ukrán drónok az orosz hátországban, ahogy hadihajók is, melyekből ugyancsak sokat rongáltak meg vagy süllyesztettek el az elmúlt hónapokban.

A rendszer erőssége, hogy

nincs szükség minden egyes eszközhöz emberi irányításra: a drónok egymással kommunikálnak,

kiválasztják a célpontokat, módosítanak rajtuk, esetleg újraterveznek, ha valamelyiküket kilövik, így egyidőben akár sok helyen is le tudnak csapni a Bloomberg forrásai szerint. A terv szerint a következő egy évben egymillió okosdrónt szállítanának Ukrajnának.

A pár nap múlva két éves orosz-ukrán háború során mind nagyobb lett a drónok szerepe: mindkét oldal egyre nagyobb szerepet szán nekik. Oroszország is igyekszik saját gyártását növelni, iráni segítséggel.