Putyin újabb kihívót kapott az elnökválasztáson

Hírek2023. dec. 24.Növekedés.hu

Az Orosz Kommunista Párt jelöltet állított Vlagyimir Putyin ellen. A párt a második legnagyobb az orosz törvényhozásban.

Vlagyimir Putyin új kihívója egy 75 éves politikus, Nyikolaj Haritonov, aki az Orosz Kommunista Párt elnökjelöltje, és 2004-ben a szavazatok 14 százalékát szerezte meg, amikor Putyin ellen indult - olvasható a Guardian hasábjain.

A párt 14 százalékot szerzett a legutóbbi parlementi választásokon, a párt elnöke Gennagyij Zjuganov is indult már korábban Putyin ellen, 17 százalékos támogatottsággal.

Vlagyimir Putyin másik kihívója, Jekatyerina Duncova korábbi tévés újságíró nemrég bejelentette, hogy megtámadja a legfelsőbb bíróság döntését, amely kizárta a jövő évi elnökválasztásból - írja a lap.

Elméletben bárki indulhat az orosz elnökválasztáson, a feltétel, hogy 300 ezer aláírást összegyűjtsön.

Mint arról korábban beszámoltunk, a 40 éves Jekatyerina Duncova, egy 3 gyermekes anya, komolyan gondolja a megmérettetést. Azt mondta, hogy mindenki, aki jelölteti magát, fél, hisz a hatalom bárkit külföldi ügynöknek nyilváníthat, de úgy gondolja, nem szabad a félelemnek engedni. Betartja viszont a vonatkozó jogszabályokat, hogy ne találjanak rajta fogást, így nem mondta ki a háború szót a Reuternek adott korábbi interjú során.

Hangsúlyozta, hogy sem a Kremlnek, sem más országnak, sem oligarcháknak nem ügynöke, hanem teljesen önállóan döntött az indulás mellett. 

Duncova véleménye szerint a fegyveres konfliktust minél előbb be kell fejezni, és a nyugattal ki kell békülnie Oroszországnak, teljesen értelmetlen a szembenállás.

A politikusnő szerint a nép már nagyon unja a háborút, pontosabban különleges hadműveletet: sokat romlott az élet, és sokan aggódnak a fronton lévő hozzátartozóik iránt. Ami a politikai rendszert illeti: nagyobb szerepet adna a parlamentnek, mérsékelné az elnöki túlhatalmat. A politikai okokból bebörtönzötteket, köztük Navalnijt szabadon engedné, egy szabadabb, demokratikusabb Oroszországot szeretne. Vigyázott, hogy ne bírálja Putyint, hisz ez is egyfajta kvázi törvénysértésnek minősül.