Háború: Titokzatos betegség tizedeli az orosz és az ukrán hadsereget

Hírek2023. dec. 24.Sz.A.

Ez történt a háború 669.napján.

- Herszon megyében több hullámban is drón- és rakétatámadásokat hajtott végre az orosz hadsereg.

A támadásokban egy ember meghalt, heten pedig megsérültek – jelentették megyei tisztviselők. Az orosz haderő egy elektromos ellátóközpontot is rakétákkal lőtt Kelet-Ukrajnában, ahol öt munkás megsérült, és egy városban megszűnt az áramellátás - írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

- Sok ukrán idén már december 25-én ünnepli a karácsonyt, miután a kormány az ortodox karácsony január 7-i dátumáról december 25-re helyezte az ünnep dátumát, orosz ellenes lépésként.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az erről szóló rendelet aláírásakor elmondta, hogy az ukránok a saját életüket a saját hagyományaik szerint szeretnék élni, és a törvény abban segít, hogy elhagyják a rájuk kényszerített orosz örökséget. Ukrajnában a legtöbben keresztények, és az orosz ortodox egyház a meghatározó.

- Az új lengyel külügyminiszter kijevi útja után azt szorgalmazta, hogy minél több európai ország fejlessze a haderejét és a fegyvergyártását, mert a háborúk kimenetelét az ipari kapacitás dönti el, márpedig ebben lemaradást mutat Európa.

- Joe Biden amerikai elnök azokat a pénzintézeteket is feketelistára helyezi, amelyek támogatják az orosz katonai iparágat, így ezek a bankok nem férhetnek hozzá az amerikai pénzügyi rendszerhez.

- Az Észtországban menedéket kereső hadköteles korú ukránokat ki kell adni Kijevnek, mert egyre kevesebb a besorozható katona.

- Vlagyimir Putyin új kihívója egy 75 éves politikus, Nyikolaj Haritonov, aki a Kommunista Párt elnökjelöltje, és 2004-ben a szavazatok 14 százalékát szerezte meg, amikor Putyin ellen indult.

- Vlagyimir Putyin egyik kihívója, Jekatyerina Duncova korábbi tévés újságíró bejelentette, hogy megtámadja a legfelsőbb bíróság döntését, amely kizárta a jövő évi elnökválasztásból.

- Jevgenyij Prigozsin Wagner zsoldosvezér likvidálását állítólag Putyin elnök egyik közeli szövetségese hagyta jóvá – állítja a Wall Street Journal. A lap korábbi orosz hírszerzőkkel, illetve nyugati hírszerzőkkel készített interjúkat közölt.

- Patkányok és egerek által terjesztett betegségek ütötték fel a fejüket az orosz és az ukrán hadseregben a frontvonalak egyes szakaszain – a brit katonai hírszerzés információi szerint.

- A betegségeket terjesztő rágcsálók elterjedése oka az enyhébb időjárás.

- Az ukrán-lengyel határt lezáró lengyel gazdák a legfontosabb átkelőhelyet felszabadították – jelentette be a kijevi gazdasági minisztérium.