Trumpnak nincs mentelmi joga, felelősségre vonható

Hírek2024. feb. 6.F. P.

A washingtoni fellebbviteli bíróság azt a határozatot hozta, hogy nem vonatkozik mentelmi jog azokra a cselekményekre, melyeket Trump még elnökként elkövetett.

Donald Trumpnak nincs automatikusan mentelmi joga a bíróság szerint, hisz akkor bármit elkövethetett volna. A mentelmi jog alapvetően arra szolgál, hogy hivatalban lévő magasrangú politikusok vagy lépviselők munkáját ne lehessen eljárásokkal akadályozni. Ahogy a Bloomberg szerint a bíróság mondta: elnöksége lejártakor

Trump elnökből Trump állampolgár lett,

immunitása lejárt, ha bűncselekmény gyanúja merült fel, azt ugyanúgy kell kezelni, mint bárki másnál.

A bíróság szerint a vádak ráadásul igen súlyosak, mivel azok szerint a volt elnök az egész demokratikus amerikai intézményrendszer alapelveit kérdőjelezte meg azzal, hogy meg akarta akadályozni a választási eredmények elfogadását és a választók döntésének végrehajtását. A végrehajtó hatalom első embereként végképp nem volt joga akadályozni, hogy a polgárok szavazzanak, és hogy szavazataikat összeszámolják.

A bíróság a döntést egy hétig felfüggesztette, addig van Trumpnak lehetősége a legfelsőbb bírósághoz fordulni a kérdésben, amely értelemszerűen megerősítheti vagy felülbírálhatja a fellebbviteli bíróság döntését.