Visszaesést mutat a német gazdasági teljesítmény

Hírek2023. nov. 6.MTI

A belföldi piaci kereslet és a nemzetközi értékesítés is visszaesést mutatott.

Októberben az előzetesen becsültnél némileg jobban alakult, azonban így is tovább romlott a német gazdaság teljesítménye a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke alapján.

A felmérés végleges értékei alapján a szolgáltatóipari BMI 50,3 pontról 48,2 pontra esett az előzetesen várt 48,0 pont helyett.A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt követő kompozit BMI 46,4 pontról 45,9 pontra csökkent az előzetesen becsült 45,8 pont helyett. Az index immár a negyedik egymást követő hónapban állt 50 pont alatt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A feldolgozóipari BMI 40,8 pontra, öthavi csúcsra emelkedett az előző havi 39,6 pontról az előzetesen közölt 40,7 pont helyett.A kompozit BMI végleges októberi értéke a németországi magánszektor üzleti tevékenységének újabb jelentős csökkenését jelezte, a feldolgozóipari termelés folytatódó zsugorodása mellett a szolgáltatóipar teljesítménye is romlott. A foglalkoztatás, az új megrendelések és a teljesítésre váró megrendelések állománya is csökkent.

A felmérés szerint a megkérdezett gazdasági szereplők üzleti várakozásai visszafogottak maradtak. Az eladási árak 2021 februárja óta a leglassabb ütemben emelkedtek.

A feldolgozóiparban az új megrendelések még mindig erőteljesen, azonban június óta a legkevésbé csökkentek, ugyanakkor a létszámleépítés üteme 2020 októbere óta a leggyorsabb volt.A szolgáltatóiparban az új megrendelések beérkezése összességében zsinórban a negyedik hónapja, 2020 májusa óta a legnagyobb mértékben csökkent. A belföldi piaci kereslet és a nemzetközi értékesítés is visszaesést mutatott.

A munkaerőpiacra továbbgyűrűző hatás azonban továbbra is korlátozott volt, a foglalkoztatás csak kis mértékben csökkent, miközben az inflációs nyomás tovább enyhült.