A vártnál kevésbé nőtt az amerikai GDP a második negyedévben

Hírek2023. aug. 30.MTI

A második negyedévben az első negyedévit kissé meghaladó mértékben, de a korábbi kalkulációnál kevésbé nőtt éves összevetésben az Egyesült Államok bruttó hazai terméke a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) jelentése alapján.

A második negyedévben 2,1 százalékkal nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke az előző év azonos időszakához mérten a BEA második becslése alapján. Az első becslés 2,4 százalékos növekedést mutatott.

Az első negyedévben 2,0 százalékkal nőtt az amerikai GDP éves bázison. 

Az első becslést készletberuházások és a nem lakáscélú állóeszköz-beruházások revíziója miatt kellett lefelé módosítani. Ezt részben ellensúlyozta az állami és helyi kormányzati kiadások felfelé irányuló felülvizsgálata.

Az április-júniusi időszakban a fogyasztási kiadások növekedése 1,7 százalékra mérséklődött az első negyedévi 4,2 százalékról, a kormányzati kiadások növekedése pedig 3,3 százalékra 5,0 százalékról.

A nem lakáscélú állóeszköz-beruházások 6,1 százalékkal emelkedtek az első negyedévi 0,6 százalékkal szemben. A lakáscélú állóeszköz-beruházások a kilencedik egymást követő negyedévben csökkentek, most 3,6 százalékkal, az első negyedévben 4,0 százalékkal.

Az export a COVID-19 járvány kitörése, 2020 második negyedéve óta a legnagyobb mértékben esett vissza: 10,6 százalékkal az első negyedévi 7,8 százalékos növekedés után.