Csökkentek a német gépipar megrendelései

Hírek2023. júl. 3.MTI

Májusban tovább csökkentek a beérkező megrendelések a német gépipari ágazatban és a felhalmozott rendelésállomány is csökkenésnek indult a VDMA ágazati szakmai képviseleti szervezet kimutatása szerint.

Májusban a német gépipari ágazatba beérkező rendelések jelentősen elmaradtak az egy évvel korábbiaktól: a feladott új megrendelések reálértéken 10 százalékkal csökkentek. A külföldi kereslet 18 százalékkal csökkent, a belföldi megrendelések ellenben 9 százalékkal nőttek. Májusban 36 százalékkal kevesebb megrendelés jött be az eurózónából, és 9 százalékkal kevesebb az eurózónán kívüli országokból.

A nagyvállalatok megrendelései nélkül a belföldi megrendelések is nagymértékben visszaestek volna. Az elmúlt hónapok csökkenő tendenciája tehát májusban is folytatódott

kommentálta a legfrissebb kimutatást Ralph Wiechers, a VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V.) vezető közgazdásza, megjegyezve, hogy igazolva látják a tartósan gyenge külföldi keresletről adott korábbi előrejelzésüket.

Az elkövetkező hónapokban még mindig kellően magas rendelésállományra támaszkodhat az ágazat, de egyre több vállalatnál érzékelhető, hogy ezen a téren és változásra kell felkészülni

mutatott rá Wiechers.

A vállalatok 57 százalékánál ugyanis a rendelésállomány az elmúlt három hónapban enyhén vagy akár erőteljesen is csökkent.

A március-májusi három hónapos időszakban a megrendelések reálértéken 12 százalékkal csökkentek az előző évihez képest. Ezen belül a belföldi megrendelések 6 százalékkal, a külföldi megrendelések pedig 15 százalékkal csökkentek. A külföldi megrendeléseken belül az euróövezeti megrendelések 23 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, az euróövezeten kívüli országokból érkező megrendelések pedig 11 százalékkal csökkentek - derül ki a VDMA adataiból.