Háború: Kubában is zsoldosokat toboroz Moszkva

Hírek2023. okt. 1.Sz.A.

Nehéz helyzetű kubaiak zsoldosnak jelentkeznek, hogy az orosz-ukrán fronton Moszkva oldalán harcolhassanak - írja a Guardian.

Nyugat-Ukrajnában, Ivono-Frankivszkban egy olajvezeték felrobbant, kilencen megsérültek, öten nagyon súlyos állapotban vannak – közölték az ukrán hatóságok - írja napi hadiösszefoglalójában a Guardian.

- Egy közeli faluban közel száz négyzetméteren kifolyt és kigyulladt az olaj, a tüzet sikeresen eloltották. A helyi média szerint hatalmas robbanás rázta meg a térséget, két gyermek és három felnőtt súlyos égési sérüléseket szenvedett.

- A dél-oroszországi Brjanszk megyét dróntámadás érte, egy ember megsérült, több lakóház ablaka betört, egy hivatal teteje kiégett. A megyét korábban is több ukrán rakétatámadás érte, több lakásban károk keletkeztek.

- Ukrajna 20 megállapodást írt alá külföldi országokkal drónok szállításáról, illetve harckocsik alkatrész pótlásáról, és szervízeléséről az első Védelmi Ipari Fórumon. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Ukrajna hadiiparát nagy léptékben fejleszteni szeretnék.

Grant Shapps brit védelmi miniszter megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkijjel Kijevben, többek között brit katonák ukrajnai tartózkodásáról is szó esett.

- Románia légterét ismét megsértették orosz dróntámadások során, melyek ukrán területek ellen irányultak  – közölték a román hatóságok.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök egy elnöki rendeletben szeptember 30-át a nemzeti újraegyesítés napjának nevezte el a Krím-félsziget, valamint az Ukrajnától elfoglalt négy megye illegális annektálását elismerve.

- Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök szerint Oroszország további területeket annektálhat Ukrajnától. Medvegyev az orosz nemzeti biztonsági tanács elnök-helyettese.

- Pénteken az ukrán légvédelem több iráni kamikaze drónt is megsemmisített – jelentették ukrán források. Összesen 30 iráni gyártású Sahed drónt hatástalanítottak Odessza, Mikolajiv és Vinnicka megyékben.

- Oroszország kubaiakat próbál az ukrajnai háborúba zsoldosként bevonni. A szigetország hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal, de nem része a háborúnak – közölte a kubai kormány.