Háború: Rakétákkal lőtte Herszont az orosz hadsereg, megszólalt Putyin a béke feltételeiről

Hírek2023. nov. 14.Sz.A./MTI

Ez történt a háború 629. napján:

- Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter további katonai támogatást kért Ukrajna számára az Európai Uniótól, valamint sürgette az Oroszország elleni 12-dik szankciós csomag kidolgozását.

- Az uniós külügyminiszterek egységesen támogatják Ukrajnát – jelentette be Josep Borrell uniós külügyi képviselő.

- Magyarország továbbra sem járul hozzá, hogy Ukrajnának fegyvereket szállítsanak, és blokkolja az Európai Unió Ukrajnának szánt katonai segélyének újabb részletének kifizetését, amíg nem veszik le az OTP Bankot és más magyar vállalatokat a háborút támogató vállalatok listájáról – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

- Herszonban az orosz erők egy kórházat és polgári otthonokat lőttek rakétával, a támadásban három ember életét vesztette, 12-en megsérültek – olvasható a The Guardian napi háborús összefoglalójában.

- Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint a jövő évben tovább emelik az Ukrajnának szánt támogatásokat, mert az orosz elnök ismét kihasználja a közelgő hideg telet, hogy az ukrán energetikai infrastruktúrát támadja.

- Legalább három orosz tiszt vesztette életét egy robbanásban az orosz hadsereg ellenőrzése alatt álló Melitopolban, az akciót helyi ellenálló csapatok hajtottak végre megtorlásként.

- Hétfőn telefonon tárgyalt David Cameron frissen kinevezett brit külügyminiszter és Anthon Blinken amerikai külügyminiszter többek között az Ukrajnának szánt támogatásokról és az izraeli konfliktusról, valamint a Kínával fennálló kapcsolatokról.

Blinken ígéretet tett arra, hogy folytatják Ukrajna támogatását, hogy az energia-ellátást biztosító infrastruktúra ellen irányuló orosz támadások idején is kitartsanak a télen.

- Az amerikai külügyminiszter találkozott Andrij Jermak ukrán elnöki tanácsadóval a közel-keleti körútja után.

Hszi Csin-ping kínai elnök és Joe Biden amerikai elnök a mai APEC csúcstalálkozón többek között az ukrajnai háború helyzetét is megvitatják, továbbá az észak-koreai és orosz kapcsolatok erősödését, valamint Tajvan, az emberi jogok és a közel-keleti háború kérdéseit is.

- Az Ukrajna támogatására létrehozott Save Ukraine szervezet becslése szerint az orosz invázió kezdete óta 108 880 embert sikerült kimenekíteniük a frontvonalakról, és 186 450 embernek nyújtottak támogatást.

Felavatták Romániában hétfőn a holland, dán, amerikai és román együttműködéssel megalapított Európai F-16-os Kiképzőközpontot (EFTC), ahol a román és más NATO-szövetséges katonák mellett az ukrán hadsereg pilótáit fogják felkészíteni az F-16-os harci gépek használatára - közölte az Agerpres hírügynökség.

A Bukarestet a Fekete-tengerrel összekötő közlekedési folyosó festesti-i Duna-hídja közelében található, 86-os Borcea légitámaszponton létesült kiképzőközpontot Angel Tilvar román és Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter adta át. 

A romániai kiképzőközpontba a múlt héten érkezett meg öt holland F-16-os harci repülő, amelyek gyártója, az amerikai Lockheed Martin oktatókkal és karbantartó személyzettel vesz részt a pilótaképzésben.

Nyitott a párbeszédre az ukrajnai rendezés ügyében Vlagyimir Putyin orosz elnök, de fontosnak tartja az eredményességet - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak nyilatkozva.

"Az elnök soha nem zárta ki a kapcsolatfelvételt, az elnök mindig a nyitottságát hangoztatta" - mondta Peszkov, hozzátéve: Putyin "mindig is a produktív kapcsolatfelvétel híve volt és marad", amely nem magáért a folyamatért, hanem az eredmény eléréséért történik meg.

A feszültség fokozása felé vezető újabb lépésnek nevezte, hogy Lengyelország egy harckocsizó zászlóaljat vezényelt a Fehéroroszországgal közös határára. Kifejezte meggyőződését, hogy Minszk mindent megtesz a biztonság fenntartása érdekében.Az orosz védelmi minisztérium hadijelentése szerint az orosz erők az elmúlt nap folyamán négy ukrajnai frontszakaszon 11 rohamot vertek vissza, ennek során több mint hétszáz ukrán katona esett el vagy sebesült meg.