Háború: ukrán győzelem keleten – visszaverték az orosz rohamot 

Hírek2023. márc. 9.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 378-dik napján:

- Az ukrán határőrség a Telegramon arról számolt be, hogy a nap folyamán ukrán határőrök visszaverték az orosz csapatok rohamát Bahmutnál. "Az orosz harci repülőgépek tüzérséggel, rakéta-sorozatvetőkkel és kazettás lőszerrel támadták az ukrán hadsereg állásait Bahmut peremvidékén. Az ukrán határőrök aknavetőket és légi felderítést alkalmaztak, valamint kézi lőfegyverekkel közelharcot vívtak az orosz katonákkal" - írta közleményében a határőrség.

- Előfordulhat, hogy Bahmut városa a következő napokban elesik – véli Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

- Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója szerint Oroszország valószínűleg nem fog lényeges, nagy területeket elfoglalni az idén.

- Az Európai Unió Törvényszéke érvénytelenítette a Wagner orosz zsoldossereg alapítója, Jevgenyij Prigozsin anyja elleni uniós szankciókat - közölte a luxembourgi székhelyű testület csütörtökön.

A Törvényszék úgy ítélte meg, hogy a Jevgenyij Prigozsin és anyja, Violetta Prigozsina közötti rokoni kapcsolat önmagában nem indokolja, hogy szerepeljen az Ukrajna területi integritását és függetlenségét megsértő személyek szankcionálására létrehozott uniós listán.

- Közzétette hetven olyan ukrán katona nevét szerdán Tatjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos, akit állítása szerint az orosz-ukrán fogolycsere keretében az ukrán fél nem volt hajlandó visszavenni.

- Ukrajna és az ENSZ közös célja a gabonamegállapodás meghosszabbítása március 18. után - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, miután Kijevben tárgyalt António Guterres ENSZ-főtitkárral.

Ma abban vagyunk érdekeltek, hogy ne legyen éhínség a világon. A másik közös célunk a gabonafolyosó kiterjesztése. Felvetettük a kezdeményezés jövőbeli meghosszabbításának kérdését, annak részleteit, hogyan segíthetnénk tovább a világot.

fejtette ki az államfő.

- Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerdán tagadta, hogy ukrán hivatalos szervek részt vettek volna az Északi Áramlat gázvezetékek ellen tavaly ősszel a Balti-tengeren elkövetett robbantásos szabotázsakcióban.

Számomra ez egy elég furcsa történet, semmi közünk hozzá. Úgy gondolom, hogy az illetékes hatóságok által lefolytatott hatósági vizsgálat majd minden részletet feltár. Ez bizonyos értelemben elismerés lenne különleges alakulatainknak, de ez nem a mi tevékenységünk

mondta a tárcavezető szerdán Stockholmban, ahol az EU védelmi minisztereinek találkozóján vesz részt.

Korábban a The New York Times titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az orosz gázvezetékeken végrehajtott robbantás mögött olyan nem kormányzati csoportok állnak,

amelyeknek ukránok és oroszok lehetnek a tagjai.

- Be kell várni az Északi Áramlat orosz földgázvezeték-rendszernél történt robbantások ügyében végzett hivatalos vizsgálatok eredményét - mondta a német védelmi miniszter szerdán az esetről megjelent sajtóértesülésekről.