Magaslatokat és védvonalakat foglalt el az orosz haderő

Hírek2022. dec. 21.MTI, Pogár Demeter, Moszkva

Donyeck irányában az orosz csapatok ukrajnai offenzívájuk során újabb uralkodó magaslatokat és védvonalakat foglaltak el - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

A tábornok azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők vesztesége harci cselekmények következtében a Harkiv megyei Kupjanszk "irányában" mintegy hatvan katona, két páncélozott harckocsi és három kisteherautó, Liman "irányában" több mint harminc katona, egy harckocsi és öt kisteherautó - itt hat ukrán katona megadta magát -, Donyeck környékén több mint nyolcvan katona, egy harckocsi, három gyalogsági harcjármű és négy jármű, a donyecki régió déli részén pedig mintegy ötven halott és sebesült, két páncélozott harcjármű és négy kisteherautó volt.

Az orosz harcászati repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők Konasenkov szerint az elmúlt nap folyamán 63 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 87 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy olajtárolót, egy Buk-M1 önjáró légvédelmi rendszert és egy P-18-as radart, egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer-radarállomást, három amerikai gyártmányú M-777-es tarackot, valamint két, külföldi fegyvereket és hadfelszerelést tároló hangárt, két lőszerraktárt és egy Grad sorozatvetőt.

Orosz-ukrán harcok

Az orosz légierő a donyecki régióban lelőtt egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet és egy Mi-8-as helikoptert, a légvédelem pedig két drónt és két HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 348 repülőgépet, 187 helikoptert, 2691 drónt, 399 légvédelmi rakétarendszert, 7179 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 932 sorozatvetőt, 3696 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7693 speciális katonai járművet veszítettek.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről - köztük Donyeckből és Enerhodarból - számoltak be a helyi hatóságok polgári célpontokra mért ukrán tüzérségi csapásokról.