Zelenszkij: Optimisták az ukrán tábornokok, zajlik az ellentámadás 

Hírek2023. jún. 11.Sz.A.

Volodimir Zelenszkij elnök szombaton megerősítette, hogy megkezdődött az ukrán ellentámadás, melynek célja, hogy visszafoglalják az orosz hadsereg által megszállt területeket.

Az elnök nem említett részleteket az ellentámadásról, csak annyit emelt ki, hogy a tábornokok optimisták, és jó hangulatban vannak - írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

Az ellentámadásban részt vevő ukrán erők szombaton 1400 métert haladtak előre a Bahmuttól keletre húzódó frontvonalon – jelentették ukrán katonai források.

A brit védelmi minisztérium közlése szerint az elmúlt 48 órában jelentős ukrán hadműveletek zajlottak a déli és a keleti frontvonalon, ahol az ukrán erők egyes frontszakaszokon valószínűsíthetően előre tudtak haladni, de több helyen lassú az ukrán előrenyomulás.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán erők sikertelen támadásokat hajtottak végre Donyeck és Zaporizzsja megyékben, valamint Bahmut környékén.

- Eközben Odessza megyét drónokkal támadta az orosz haderő, a támadásban három mber életét vesztette és 27 fő megsebesült – ukrán források szerint.

- Az ENSZ szerint az ukrajnai humanitárius helyzet sokat romlott a kahovkai vízerőmű felrobbantása óta.

- Justin Trudeau kanadai miniszterelnök tegnap Kijevbe érkezett, bejelentette, hogy Kanada is részt vesz az ukrán pilóták kiképzésében, emellett 500 millió kanadai dollár (375 millió amerikai dollár) katonai segélyt folyósít Ukrajnának.

- Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy telefonon szándékozik beszélni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy sürgesse, vonja vissza az orosz csapatokat Ukrajnából.